Türkiye'deki kadın hareketinin ve kadın çalışmalarının öncü isimlerinden, Doç. Dr. Şirin Tekeli (73) yaşama veda etti. Tekeli bir süredir beyin tümörü tedavisi görüyordu.

Paris'te hukuk ve Fransızca, ardından İsviçre'deki Lozan Üniversitesi'nde siyaset bilimi öğrenimi gören Tekeli, 1968-1981 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapmış ancak 12 Eylül darbesinin ardından YÖK döneminin başlamasıyla üniversitedeki görevinden istifa etmiş, mücadelesine kadın örgütlerinde devam etmişti.

İnsan Hakları Derneği'nin kurucu üyelerinden olan Tekeli, 1985'te Kadınlara Karşı Her Türlü Ayırımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nin uygulanmasını talep eden dilekçe kampanyasını, Medeni Kanun reformu mücadelesini başlattı. 1987’deki Aile İçi Şiddete Karşı Yürüyüş ve Kariye Şenliği ile başlayan, 1989'da Mor İğne Kampanyası ile devam eden, genç kadınların, taşralı kadınların, Kürt kadınların katılmalarıyla gerçek anlamda bir toplumsal harekete dönüşen eylemlerin içinde ve başında yer aldı. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın kuruluş çalışmalarını başlatan Tekeli, 1997 yılında KA-DER (Kadın Adayları Destekleme Derneği), Anakültür Kooperatifi ve Winpeace - Türk ve Yunan Kadınları Barış Girişimi'nin oluşumunda kurucu olarak bulundu. 1996 yılında kendisine Fransa Kültür Bakanlığı'nın Akademik Palmiye Ödülü Officier dans l’ Ordre des Palmes Académiques verildi.


"Kadınlar ve Siyasal-Toplumsal Hayat", "80’ler Türkiye’sinde Kadın Bakış Açısından Kadınlar", "Kadınlar İçin", "Meryem Koray ile: Devlet-Kadın-Politika", "David Easton`un Sistem Teorisine Katkısı Üzerine Bir İnceleme" gibi pek çok kitabı bulunan Tekeli ayrıca Fransızca ve İngilizceden çoğu kadınlar ve demokrasiyle ilgili 25 kitabı da Türkçeye kazandırdı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr