İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan hukukçu kadınlar burada konuya ilişkin basın açıklaması yaptı. Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı ve İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Süreyya Turan, söz konusu tasarının çocuk istismarını meşrulaştıran, çocukları tecavüzcüleri ile evlenmek zorunda bırakan erkek egemen bir zihniyetin ürünü olduğunu belirtti.

"ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE VE YASALARIMIZA AYKIRIDIR"

Turan, "Kamuoyunu etkilemek amacıyla, önergenin tecavüzleri değil, rızaya dayalı ilişkileri kapsadığını ifade etmek ülke gerçeklerinden uzak ve samimiyetsizdir" dedi.

Çocukları korumanın devletin anayasal görevi olduğunu belirten Süreyya Turan, "Yarın görüşülecek olan önerge bu şekli ile başta İnsan Hakları olmak üzere imza attığımız Çocuk ve Kadın Haklarına ilişkin tüm uluslararası sözleşmelere ve yasalarımıza aykırıdır. Eğer giderilmesi gereken mağduriyetler varsa sadece bunlarla ilgili olarak failin tanımı da açık bir şekilde yapılarak, azmettirenlerin affı ortadan kaldırılarak ve belli yaş sınırları konularak, kadın örgütlerinin de görüşlerinin alınması sonucunda yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz" diye konuştu.

"DERHAL GERİ ÇEKİLMESİNİ, MÜZAKEREYE BİLE ALINMASIN"

Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Avukat Berra Besler de, hukuku, aileyi ve dini bilen hiç kimsenin bu yasa tasarısına evet diyemeyeceğini belirterek, "Cumhuriyet devrimlerinin koruyucusu kadınlar olarak bu yasanın derhal geri çekilmesini, müzakereye bile alınmamasını diliyoruz. Ailenin ve çocukların korunması için görevli olan devleti, hükümeti, meclisi göreve davet ediyoruz" dedi.

"ULUSLARARASI HUKUKÇU KADINLAR FEDERASYONU PROTESTOMUZU DESTEKLİYOR"

Uluslararası Hukukçu Kadınlar Federasyonu 2. Başkanı Avukat Ayşen Önen de Uluslararası Hukukçu Kadınlar Federasyonu'nun bu protestoyu tamamen desteklediğini ifade ederek, "Bu yapılmak istenen yasa tasarısı uluslararası hukuka da tamamen aykırıdır. Bu nedenle dünyanın birçok yerinde bulunan hukukçu kadınlar da bu protestomuza da aynen katılmaktadır" şeklinde konuştu.

"ÖNERGEYİ VERMEDEN EVVEL EŞLERİNİ UYANDIRIP SORSALARDI..."

Eski Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Ayla Babila da, "5 milletvekili gece yarısı önergeyi verdiler. Önergeyi vermeden evvel eşlerini uyandırıp sorsalardı, o anneler buna hayır derdi. Hiçbir anne bu yasayı kabul edemez. Sayın başbakanımızdan rica ediyoruz bu yasayı geri çeksin"dedi.

"18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERDE RIZA ARANMAZ"

Eski Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Alev Toker ise, yasanın acilen geri çekilmesini isteyerek, "15 yaşındaki çocuğun rızası ancak kendi yaşıtları arasında söz konusu olabilir. 18 yaşından küçüklerde rıza aranmaz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr