Konuşmasına "Selamün Aleyküm" diyerek başlayan Kerry, Müslüman  dünyasının en kutsal ayını kutladıklarını hatırlatarak "Ramazan-ı Kerim"  ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, katıldığı iftar  programında ABD’ye kabul edilen mültecilerin herhangi bir tehdit unsuru  olmadığını belirterek, insanları dinleri veya ülkelerine göre ayırt etmenin ABD  değerleriyle uyuşmadığını söyledi.

Bakan Kerry ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel  Temsilcisi Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla  Dulles Bölgesi Müslüman Toplumunun (ADAMS) organize ettiği iftar programında  konuştu

"KONUŞMASINA SELAMÜN ALEYKÜM DİYEREK BAŞLADI"

Konuşmasına "Selamün Aleyküm" diyerek başlayan Kerry, Müslüman  dünyasının en kutsal ayını kutladıklarını hatırlatarak "Ramazan-ı Kerim"  ifadesini kullandı.

Dünya Mülteciler Günü sebebiyle konuşmasında bu konu üzerine  yoğunlaşan Kerry, dünya genelinde mülteci sayısındaki artışa dikkati çekmek için  “Bütün mültecileri tek bir ülkede toplasak dünyanın en kalabalık 22. ülkesi  olacak.” diye konuştu.

Kerry, ABD’ye kabul edilen  mültecilerin ülke güvenliği için tehdit  unsuru olduğu yönündeki görüşlere de sert tepki göstererek, “Belli bir gözetime  tabi tutulduktan sonra ABD'ye alınmış bu mültecilerin ülkemiz için herhangi bir  tehdit unsuru olması söz konusu dahi değildir. Bu insanların bir tehdit unsuru  olduğu yönünde hiçbir delil yoktur. Mülteciler, toplumumuz içinde bulunan  herhangi bir gruptan daha tehlikeli değildir.” dedi.

Kerry, insanları doğdukları ülke ya da dinlerine göre ayırt etmenin  ABD’nin üzerine kurulduğu değerlerle örtüşmediğini söyledi.

Müslümanlara karşı nefret söylemi üretmenin terörist grupların  çıkarına olduğuna dikkati çeken Kerry şunları kaydetti:

“Müslümanlara nefret kusmak, onları hedef haline getirmek terörist  grupların çıkarına işlemektedir. ABD ve İslam arasında sanki bir savaş varmış  havası uyandırmaya çalışıyorlar ve bu doğru değildir. Müslümanların özgürce  yaşayabildiği ABD gibi başka bir ülke yoktur.”

"İNSANLAR EŞİT DOĞMUŞTUR"

Angelina Jolie de, konuşmasına farklı birçok dinden insanın birlikte  iftar programına katılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Artan mülteci sayısıyla birlikte, yabancılara karşı nefretin arttığına  dikkati çeken Jolie, bu konuda her ülkenin daha fazla sorumluluk alması  gerektiğini kaydetti.

Jolie, "İnsanlar eşit doğmuştur ve herkes eşit haklara sahiptir. Bazı  insanların diğerlerinden daha değerli olduğunu düşünmek demokratik ülkelere  yakışmaz." ifadesini kullandı.

Farklı dinlerden temsilcilerin katıldığı programda, akşam ezanını ABD  ordusunda görev yapan Müslüman bir askerin okuması dikkati çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr