Alikahya Semti'nde kurulu bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu  Bekaert Fabrikası'nda 25 Ağustos tarihinde başlayan ve 400 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde Birleşik Metal- İş Sendikası birinci yılda istediği yüzde 20'lik zam oranına karşı işverenin önerdiği yüzde 11'lik zam nedeniyle anlaşma sağlanamadı. Tayin edilen arabulucunun temaslarından da bir sonuç alınamayınca, sendika fabrikada grev kararı aldı.

Bu sabah saatlerinde son olarak fabrika yöneticileriyle görüşme yapan Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Birleşik Metal-İş Sendikası Şube Başkanı Telat Çelik, anlaşma sağlayamayınca, bugün saat 10.00'da Bekaert fabrika işçilerinin greve çıkıldığını açıkladı.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Bugün burada mücadelemizin yeni safhasını başlatıyoruz. Bekaert'te aylardır sorunlarını ve ihtiyaçlarını işverene anlatmaya çalışıyor. Bizim de başvurmak istemediğimiz ama kaçınılmayacak bir noktaya gelinerek grevi ortaya koyduk. Bugün Türkiye'de sindirilmeye çalışılan bir sendikal mücadele ve işçi hakları var. Bunlara rağmen işçiler bizim verdiğimizle yetinsin deniliyor. Başımıza hangi sorunu çıkarırsa çıkarsınlar. Maalesef ki Türkiye'de işçiler hak aramaya çıktıklarında karşılarına çeşitli baskı sistemi çıkıyor. Bunların biri de OHAL. Sanki darbe girişimini işçiler yaptı. Sendikamızın yıllık ücret talebi yüzde 20'dir. İşverenin teklifi yüzde 11'dir. Adım atacakları taktirde biz görüşmeye hazırız" dedi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Şube Başkanı Telat Çelik de, "Biz saat ücretlerine 2.70 Lira oranında zam istedik. İşverenin bugün bizim teklif ettiğimiz 2.70 lira karşılık 1.50 lira yapabileceğini söyledi. Bakıldığında yarıya yakın bir fark var. Topladık işçi arkadaşlarımıza durumu ilettik ve işverenin teklifi kabul görmedi. Alınan karar gereği kaçınılmaz bir son olarak grevin ilan edilmesi gerekiyordu. Dün de işçiler ile onun kararını aldık. Bu saatten sonra her türlü görüşmeye açığız. Eğer işveren pozisyonu değiştirerek yeni bir teklif yaparsa biz de değerlendiririz" diye konuştu

İşverenin işçilerin sesine kulak vermesi gerektiğini söyleyen fabrika çalışanlarından Sedat Sürer, "Sendikamız ile işveren arasında anlaşamadığı noktalar var. Bundan dolayı grev kararı aldık ve greve çıktık. İşverenin biraz daha insaflı olmasını talep ediyoruz. Bizim talep ettiğimiz rakam ile işverenin istediği rakam arasında uçurum var" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr