Bir kâğıttan, çok hızlı dalgalanan döviz gibi hisse senedi gibi bir yatırım aracından daha sağlam geliyor Türk insanına, Brezilya gibi, Tayland gibi, Hindistan gibi ülkelerin de tüketici eylemi tasarrufunu konut üzerinden yapmaya eğilimli.

* Son olarak İş GYO projelerinden bahsedelim isterim.

Şu anda biz 4 ayrı proje yapıyoruz. Son yıllarda Tuzla bölgesine çok yoğunlaştık. Bir teknoloji operasyon bölgesi yaptık İş Bankası’na ve ödül aldık. Onun yanında başka karma bir proje yaptık yine ödül aldık. Tuzla’da dördüncü bir arsa aldık onda da biz tek başımızayız. Farklı modeller yapıyoruz. İstanbul Finans Merkezi’nde biliyorsunuz başladık. Ege Perla İzmir projemiz yıl sonu itibarıyla teslim edeceğimiz karma bir proje. Satışlarımız devam ediyor. Yüzde altmış beş-yetmiş civarında satış gerçekleştirdik. İzmir’de mimari anlamda ses getirecek bir proje. İzmir’de özellikle alışveriş merkezinden bahsetmek lazım.

İstanbul’da Kanyon’un yaptığı etkiyi katlayarak İzmir’de yapacak bir proje geliştirdik. Bildiğiniz bütün AVM projelerinden güzel bir proje olacak. İzmir’de biz öncüyüz yatırım anlamında. Akıncı birlik gibi gittik İzmir’de dört beş yıl yatırım yaptık. Şu anda Manzara Adalar Kartal da, Inİstanbul Topkapı NEF ile devam ediyor. Finans Merkezi’nde inşaatımız devam ediyor. Finans Merkezi’nin mimari tasarımı bütünlüklü olarak tasarlandı yabancı firmalar tarafından. Ulaşımı, bütün donatıları her şeyi planlandı. Kamu bankaları geliyor. Sektör firmaları da var. Şu an itibarıyla İstanbul’un Londra olma yolunda temel taşlarından biridir Finans Merkezi.

Mevzuat.. mevzuat..

* Finans Merkezi’nin Anadolu Yakası’nda olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ben Anadolu Yakası’nda yapılmasını çok destekliyorum. İstanbul’u düşün, sanatın, tarihin, kültürün, müziğin, tasarımın, sanayinin başkenti tek tip olmaz. Bir şehir bunu karşılamaz. Türkiye büyük bir araba ise bunu önüne tek bir at konulamaz. Tek İstanbul bunu kaldıramaz. Türkiye’nin bir potansiyeli var. Küçük Avrupa ülkeleri gibi bir şehir üzerinden gidemez. Bu arabanın önüme üç dört tane at konulması lazımsa bunlardan birisi de İzmir. İzmir İstanbul’un yükünü hafifleten bir yer olmalı. Finans Merkezi’ne gelince her şeyin başkenti İstanbul ise finansın da başkenti olmalı. Ama hepsini Avrupa Yakası’nın üzerine yıkmamak gerek. On beş milyon nüfusun on milyonu Avrupa’da beş milyonu Anadolu’da. Oraya yapılması önemli. Aksi takdirde Avrupa Yakası’nı bitirirdiniz. Büyük yatırımlar, körfez geçişi, üçüncü köprü ta İzmir’e kadar Anadolu Yakası’yla birleştirirseniz, Batı Marmara ve Kuzey Ege ile birleştirirseniz yıllardır bildiğimiz bölge anlayışından tamamen farklı yatırımlar geliyor akla. Ama Finans Merkezi’nde sadece bu planlamaların düzgün olması yetmez.

On yıl evvel, on iki yıl evvel finans merkezi kuran Dubai bugün bir yerlere geldi. Ama nasıl geldi? Sermaye hareketlerinde teşvikler ve serbestiyle. Orada çalışacak, iş yapacak firmalara vergi avantajı, orada çalışacak profesyonellere vergi sigorta avantajı sağlandı. İslami faizsiz finans enstrümanlar orada bu teşviklerden yararlanarak varoldu. Örneğin Dubai’de yapılan vergi teşviklerinin tez zamanda anlaşılır şekilde Ataşehir Finans Merkezi için açıklanması gerekiyor. İnşaatlar yükselmeye başlayacak vergi güzel olacak, fiziki olmayan mevzuat yatırımı da yapılırsa İstanbul hakikaten bir Finans Merkezi haline gelebilir. Bu da mevzuatı ayarlanırsa çok ciddi talep oluşan bir merkez haline gelir. Uzun vadede her türlü özelliği olabilir.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr