İzmir'de ameliyathaneden hasta sedyesini çıkarırken ıslak zemin nedeniyle düşerek elini kıran İzmir Dokuz Eylül Üniversitesindeki Anestezi teknisyeni, idarenin kusurlu olduğu, üç ay rapor alması ve döner sermayeden mahrum kalması nedeniyle açtığı maddi-manevi tazminat talebini kazandı.

Türk Sağlık Sen üyesi çalışan, sendikası aracılığıyla İzmir 6. İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Mahkeme verdiği kararda, ameliyathanenin uygun şekilde kurulanmadığına ve sonuç olarak da davacının düşerek yaralanmasına sebebiyet verdiğine dikkat çekerek, ıslak bırakılan yerlere uyarı levhası konulmasının bile somut olayda illiyet bağını kesemeyeceğine vurgu yaptı.  Mahkeme bu saptamalar nedeniyle hastanede temizlik işlerini yürüten şirket üzerindeki denetim, gözetim ve kontrol görevinin gereği gibi yerine getirilmemesinden dolayı meydana gelen zararın davalı idarenin hizmet kusurundan kaynaklandığı sonuç ve kanaatine vararak tazminat ödenmesine hükmettti.

Mahkeme maddi 1500 TL, idarenin kusurunun ağırlığının ortaya koyacak bir oranda olması için manevi olarakta  3 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.  

Kararı değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "İdareler sağlık çalışanlarına uygun ve güvenli bir çalışma ortamı sunmak zorundadırlar. Bu onların asli görevlerindendir. Herhangi bir eksiklik nedeniyle de çalışanlar zarar görürlerse bunu da karşılamak onların sorumluluğundadır. Nitekim açtığımız bu davada mahkeme bu düşüncemizin doğrulunu hukuken tescillemiştir. Umarız ki idareler her anlamda güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamlı oluşturma çabası içinde olurlar. Çalışanın sağlığına önem verirler" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr