İzmir'de sendikalar, odalar ve kitle örgütleri kitlesel bir şekilde eylem yaparak İzmirlileri, işçi katliamlarına, özel istihdam bürolarına, gericiliğe ve doğa talanına karşı 1 Mayıs’a çağırdılar. Eylem sonrası yürüyüş yaparak bildiri dağıtan kitleye polis 'Hırsız, Katil AKP' sloganlarından dolayı müdahale etmek istedi.

İzmir'de 1 Mayıs öncesi, 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin çağrısıyla 1 Mayıs çağrı eylemi yapıldı. Konak Kemeraltı girişinde toplanan DİSK, KESK ve TMMOB üyelerine, İZSU önünde toplanan Türk İş üyeleri de katıldı. Türk İş üyeleri gelirken işçiler hep beraber 'Yaşasın Sınıf Dayanışması', 'Birleşe, Birleşe Kazanacağız' sloganlarını attılar.

Kısa bir yürüyüşün ardından Kemeraltı'nın girişinde Tertip Komitesi adına basın açıklamasını okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı İzmirlilere çağrıda bulunarak 1 Mayıs Günü Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak mitinge çağırdı. Sarı "Siyasi iktidarın her türlü baskı politikalarını artırdığı, yurttaşların sokaklarda bomba tedirginliği ile yürüdüğü, çatışma ortamının yüzlerce gencimizin yaşamını çaldığı, işçi cinayetlerinin rutin hale geldiği, sömürünün her türlüsünün normalleştirildiği, doğa talanının ülkeyi yaşanmaz kılma yolunda ilerlediği, kadına yönelik şiddetin doruğa, çocuklara yönelik cinsel istismarın ayyuka çıktığı günlerden geçerken, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nünde Gündoğdu'da buluşalım" dedi.

Açıklamanın ardından kitle Kemeraltı'nın sokaklarında 1 Mayıs'a çağrı bildirisi dağıttı. Yapılan yürüyüşten ve atılan sloganlardan rahatsız olan emniyet "Burası bildiri dağıtım yeri değil, yürüyümezsiniz. Hırsız, Katil AKP' sloganını atamazsınız" diyerek kitlenin önünü çevik kuvvet ekipleri ile kesti. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından çevik kuvvet geri çekildi ve yürüyüş planlandığı gibi İZSU önünde bitirildi. Yürüyüş sonrası açıklama yapan Memiş Sarı şunları söyledi "Valilikle yaptığımız görüşmelerde 'İzmir'de 1 Mayıs'a şanına yakışır şekilde hazırlanacağız' dedik" . Emniyet yetkililerinin bu sırada "Bunlar birazdan toplantıya gelecek" dediği de duyuldu. (İzmir/Evrensel)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr