İzmir Metrosu Üçyol-Üçkuyular hattının gecikme nedenlerinden biri olan zemin sorunlarının getirdiği ek maliyetler Büyükşehir Belediyesi'ne hukuki sorunlar da açtı.

İzmir Hafif Raylı Sistem 2'nci Aşama Projesi Tünel İşleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları ikmal inşaatında Bakanlar Kurulu kararıyla sözleşme bedeli yüzde 40'lara varan oranda artmıştı. Ayrıca, inşaatta ek maliyetler de çıktı. Şikayet üzerine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri bu inşaatla ilgili inceleme yaptı.
Müfettişler proje hatası olduğu, bu nedenle invert betonun su basıncı nedeniyle çöktüğü, bu durumu düzeltmek için de 11 milyon 303 bin TL’lik fazla paranın kamu zararına neden olduğu iddialarını araştırdı.

Müfettişler kamu zararının zemin etüdlerini de yapan müşavir firmadan tahsil edilmesi gerektiği, bunun yapılmadığı, ayrıca belediyenin yeterli kontrolü yapmadığı yönünde tespitte bulundu.

Mülkiye müfettişlerinin raporu doğrultusunda İçişleri Bakanı Efkan Ala imzasıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dönemin Genel Sekreter Yardımcısı, ESHOT Genel Müdürü Raif Canbek, Banliyo ve Raylı Sistemler eski Şube Müdürü Hasan Poyraz ve dört bürokrat hakkında soruşturma izni verdi.

Başkan Kocaoğlu ve 6 bürokrat soruşturma iznine Danıştay'a yapacakları başvuruyla itiraz edecek. İtiraz reddedilirse haklarında Cumhuriyet Savcısı tarafından dava açılabilecek.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr