Panama Belgeleri’nin offshore hesaplara milyonlarca dolar aktaran İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson’u iktidardan götürmesinin ardından, kuzeyin küçük ada devleti sonbaharda erken seçimlere gidecek. Gelecek başbakanın Birgitta Jonsdottir olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Zira Birgitta Jonsdottir’in liderliğindeki sistem karşıtı, şeffaflık yanlısı Korsanlar Partisi, çarşamba günü yapılan anketlere göre, erken seçim şimdi yapılsa oyların yüzde 43’ünü alacak ve rakiplerine çok büyük fark atacak.

48 yaşındaki kadın lider Birgitta Jonsdottir, 22 yaşında ilk şiir kitabını yayımladı. WikiLeaks’in kuruluşunda yer aldı ve 2007’de Amerikan helikopterlerinin sivilleri katletmesine dair videonun ele geçirilmesinde önemli rol oynadı. ABD’nin Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) dünya çapında yasadışı dinlemelerini sızdırmış olan Edward Snowden’a İzlanda vatandaşlığı verilmesi için kampanya yürüten kadın lider, siyasi çizgilerini ABD’de Demokratların başkan adaylarından Bernie Sanders ve Yunanistan’daki SYRIZA’ya yakın olarak tanımlıyor.

Rotasyon olabilir

Babası ve kocası intihar etmiş olan Jonsdottir, başbakanlık peşinde koşmadığını, Korsan Partisi liderliğinde rotasyon yapabileceklerini ve başbakanlığı bir başkasının da üstlenebileceğini söylüyor. Başbakanlık ihtimali için “Hayalini kurduğum bir şey değil. Aslında uzun zaman önce bununla ilgili bir kâbus görmüş ve şiirini yazmıştım” diyor.

Putin'den 'Panama Belgeleri' açıklaması: Ben yokum

‘Belgelerin hepsi yayınlanmalı’

WikiLeaks, Panama Belgeleri’ni bir yıl önce ele geçiren Alman Süddeutsche gazetesinden bunların ayıklanmadan tümüyle yayımlanmasını talep etti. Bunu reddeden gazete yetkililerin belgeleri edinmek için zaten yasal yetkilerinin olduğunu, begelerdeki tüm şirket ve bireylerin offshore faaliyetlerinin ise kamuoyunu ilgilendirmediğini savundu

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr