Hükümet evlilik programlarının yayından kaldırılması için OHAL KHK’si çıkarmaya hazırlanıyor. KHK ile zaten RTÜK yasasında mevcut olan idari para cezası ve idari yaptırımların daha da arttırılmasının üzerinde duruluyor. Ancak mevcut RTÜK yasasında “caydırıcı bir yaptırım gücünün” zaten olduğuna dikkat çekiliyor. Ağır ceza ve yaptırımlara dayanak oluşturacak RTÜK Yasası maddelerinin işletilmesine AKP’li üyelerin oylarıyla izin verilmediği belirtiliyor.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un izdivaç programlarının kaldırılması için OHAL KHK’si çıkarılabileceğine ilişkin açıklamasının ardından gözler RTÜK’e döndü. Hazırlanacak KHK ile RTÜK Yasası’nda değişiklik yapılarak, programların hemen yayından kaldırılmadığı, “cezaların kademeli olarak arttırıldığı, kademeler arasında yayınlarda düzeltme yapılmaması durumunda yaptırımın kanalın yayın lisansının iptaline kadar götürüldüğü” bir cezalandırma sistemi üzerinde durulduğu belirtildi. İzdivaç yayınları ihlal edildiği belirlenen yayın ilkelerini düzenleyen maddelerin sonuna bu programların durdurulacağına ilişkin bir cümlenin de eklenebileceği ifade edildi.

Yasa caydırıcı

Ancak RTÜK yasası, evlilik programları için çok sayıda caydırıcı ceza ve yaptırımı içeriyor. Buna göre program ile “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden yayın” ilkesinin ihlaline karar verilmesi durumunda, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde 5’ine kadar ağır para cezası kesilebiliyor. Bu da on milyonlarca TL ceza anlamına geliyor. Ayrıca yasanın bu maddesinin işletilmesi durumunda RTÜK, kanala sadece para cezası değil, idari yaptırım uygulamayı da gündemine alabilir. Programın yayınının beş keze kadar durdurulması, programın katalogdan çıkarılması yani yayından kaldırılması söz konusu olabilir. RTÜK bu idari yaptırımlarla aynı anda, yüksek para cezasını da kesebilir.

AKP hiç yanaşmadı

Ancak edinilen bilgiye göre, RTÜK bu maddenin işletilmesi ve ağır para cezaları ile idari yaptırımların uygulanması yoluna hiç girmedi. Son toplantıda, 5 kanal için bu cezalar gündeme geldi. Ancak Üst Kurul’un AKP’li üyeleri ile birlikte bir MHP’li üyesinin oyuyla teklif oy çokluğu ile reddedildi.

Neden acil çözüm

RTÜK yasasındaki cezaların daha da arttırılması için bir yasa değişikliğinin gündeme gelmesi durumunda Meclis’in olağan işleyişinin kullanılabileceğine dikkat çekildi. Bu durumda hükümetin “acil çözüm” gerekçesiyle KHK yoluna girmesinin nedeni anlaşılamadı.

‘TAVŞANA KAÇ, TAZIYA TUT’ DENİLDİ

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyelerinden Süleyman Demirkan,“Anayasal, bağımsız, özerk düzenleyici / denetleyici organ RTÜK mevcut yasal imkânlara göre, bu ‘evlilik’ adıyla anılan programlardaki yayın ihlallerini titizlikle raporlayıp kararlı ve sürekli yaptırıma tabi tuttu mu? Hayır! Layıkıyla bunu da yapmadı, yapamadı. Çünkü, evlilik programlarından en çok gelir elde eden yandaş TV’lerin hatırı, lobi gücü devreye girdi. Başta Sayın Numan Kurtulmuş olmak üzere, iktidar sözcüleri, RTÜK Başkanı evlilik programlarına karşı açıklamalar yaptılar, ama yetkilerini en etkili şekilde kullanmadılar.

Deyim yerindeyse, ‘Tavşana kaç, tazıya tut’ denildi” ifadelerini kullandı. Demirkan, terörle mücadele gerekçesiyle getirilen OHAL imkânları ile yayıncılık alanının düzenlenemeyeceğine de dikkat çekerek, “Bu demokrasi açısından sakıncalıdır, şık değildir. İşin kolayını seçmektir, ama ne çözüm getirir ne de sürdürülebilir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr