Gazeteci, kadın hakları savunucusu ve yazar Duygu Asena (1946-2006), 70’inci doğum günü olan bugün ve önümüzdeki günlerde çeşitli etkinliklerle anılacak. Bu kapsamda Doğan Kitap etiketiyle, Şadan Maraş Öymen tarafından derlenen bir kitap da raflardaki yerini alıyor. Asena’yı belki sadece isim olarak bilen, ama tanımayan gençleri öncelikle hedefleyen kitapta, Asena’nın 1978-2004 döneminde Kadınca, Kim, Cumhuriyet ve Vatan’da yazdığı makalelerinden 150’si bir araya getiriliyor.

 

Dostları buluşuyor

Diğer taraftan, çevrimiçi sanat portalı sanatatak.com’un Genel Yayın Yönetmeni, Duygu Asena’nın yakın dostu, çalışma arkadaşı ve sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez’in, Asena’nın 70. yaş günü nedeniyle örgütlediği bir proje kapsamında da, oyun yazarı ve oyuncu Kemal Hamamcıoğlu’nun imzası bulunuyor. 26 Nisan Salı günü 18.30’da İstanbul Beyoğlu Aksanat’ta düzenlenecek etkinlikte, Asena’nın en çok bilinen ve okunan eserleri ile bu kez erkeklerin ses vereceği “Kadının Adı Yok” yapıtı yeniden ses bulacak. Çalışmaya Can Bonomo, Metin Akdülger ve Emre Buga da katkıda bulunacak. 2 Mayıs’ta ise, Beyoğlu Sineması Fuayesi’nde Asena’nın kız kardeşi İnci Asena’nın hazırlayıp Emre Senan’ın tasarladığı ‘Bu Kadının Adı Duygu’ fotoğraf sergisi açılacak.

İnci Asena, 9 Mayıs’a dek sürecek sergi için “Duygu Asena’nın ışığında, kadınlara ilişkin sorunlarda farkındalığı diri tutmak için buluşmalar...” diyor. Duygu Asena’nın dostları serginin ilk beş günü, 15.30 - 18.30 saatleri arasında sergide buluşacak. ‘Graffiti’ sanatçısı Hazel Koyuncuoğlu ise İstanbul’daki ‘şanslı’ bir duvarda Asena için üretimde bulunacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr