“Kimsesiz yabancı çocukları koruma” başlığını taşıyan yasa, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu’nun ardından, alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde de hem iktidarın hem de muhalefetin desteğiyle bugün kabul edildi.

Sınır dışı edilemeyecekler

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Save The Children’ın (Çocukları Koruyun) önayak olduğu ve çıkması için uzun süre yoğun çaba sarf ettiği yasa, refakatsiz sığınmacı ve göçmen çocukların ülkelerine geri gönderilmek yerine, güvenli bir şekilde ve kaçakçılık, sömürü, istismar, şiddet, kötü muameleden koruyarak bu ülkede kalmalarını sağlamayı, İtalya ve diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki yaşıtlarıyla aynı haklara sahip olmalarını öngörüyor.

Yaklaşık 3 yıl önce tasarısı meclise sunulan yasa, söz konusu çocukların eğitimlerine devam etmesi ile sağlık ve diğer alanlardaki kaliteli hizmetlere erişiminin sağlanmasını, sığınmacı statüsü talep eden ya da göç eden çocukların gözaltında tutulmaları uygulamasına son verilmesini ve mahkeme kararıyla “koruyucu aile” hakkı elde etmesini de öngörüyor.

Ülkelerinde vesayetini kabul eden bir ailesi ya da yakını olduğu tespit edilen çocukların ise geri gönderileceği, ancak bunun sınır dışı prosedüründen farklı olacağı da belirtildi.

Gentiloni: “İtalya gurur duysun”

Başbakan Paolo Gentiloni, bir süredir mecliste tartışılan yasanın kabulünün ardından sosyal medya hesabından yazdığı iletide, “Parlamento, kimsesiz yabancı çocuklara ilişkin yasayı kabul etti. Güçsüzlere yönelik koruyucu ve entegre edici medeni bir seçim” ifadesini kullandı. 

Save The Children’ın İtalya ve Avrupa programlarından sorumlu yöneticisi Raffaela Milano da, yasanın çıkması için emek harcayan parlamenterlere teşekkür ederken, “İtalya, nihayet gerçeğe dönüşen ve bu çocukların göçmen ya da mülteci statülerine bakmadan, onları sadece çocuk olarak kabul eden bir sistemi benimseyerek, Avrupa’da ilk olma özelliği taşıyan bu yasadan dolayı artık gurur duyabilir” diye konuştu.

Bugünün birçok savunmasız çocuğun haklarının korunması için tarihi bir gün olduğunu söyleyen Milano, bu yasanın Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin temel ilkeleriyle uyum sağladığına dikkat çekti.

2016 yılında, bir önceki yıla oranla iki kat artış görülerek 25 bin 800 refakatsiz ve ailelerinden ayrılmış çocuk Kuzey Afrika’dan deniz yoluyla İtalya’ya ulaştı.
Save The Children’ın verilerine göre, bu yılın başından beri ise, yaklaşık 3 bini kimsesiz olmak üzere 3 bin 400’e yakın göçmen ve sığınmacı çocuk İtalya’ya geldi.
Aralarında çok sayıda 10 yaşın altında olanların da bulunduğu çocukların çoğunluğu Eritre, Mısır, Gambiya ve Nijeryalı.

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çoğunluğu 15-17 yaşları arasında olan bu kimsesiz çocukların sömürü, istismar, şiddet ve kötü muameleye maruz kaldıklarına dikkat çekerek, acilen onları korumaya alacak çözümler bulunmasına ilişkin sık sık çağrı yapıyor.

UNICEF, özellikle kız çocuklarının, suç çeteleri tarafından ticari amaçlı cinsel sömürü de dâhil olmak üzere cinsel sömürü ve istismar riski altında olduğunu bildiriyordu.

İtalya’daki mülteci ve göçmen çocukların son derece ağır koşullarda hayatlarını sürdürdüğünü savunan UNICEF, bu durumun İtalya’daki çocuk koruma sistemini de zorladığını belirtiyordu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr