İtalyan siyaset ve spor dünyasının gündemini bir süredir meşgul eden Roma'nın adaylığı konusu bir krize dönüştü. 4 yılda bir düzenlenen Olimpiyatlara 1960 yılında da ev sahipliği yapmış olan kentin Haziran ayında seçilen ilk kadın belediye başkanı Virginia Raggi, düzenlediği basın toplantısında, "Olimpiyatların bu kentte yapılmasına 'hayır' diyoruz" dedi.   "BORÇ YÜKÜ VE DAHA FAZLA ÇİMENTOYA HAYIR"   "Bu organizasyon, bizi daha fazla borç yükü altına sokacak ve bunu istemiyoruz" diyen Raggi, gerekçelerini şöyle sıraladı:
"Halen 1960'taki Olimpiyatların borcunu ödüyoruz. Biz Olimpiyatlara ve spora karşı değiliz, ancak sporun, kentin yeni bir çimento yığınına dönüştürülmesine bahane olarak kullanılmasını da istemiyoruz."   Seçim kampanyasında da Olimpiyatlara karşı bir tutum ortaya koymuş olan Raggi, 12 milyar Euro borcu bulunan tarihi kentin daha önce ev sahipliğini üstlendiği diğer büyük organizasyonlarda yapılan yolsuzlukları da hatırlatarak, "Olimpiyatlar, kabusa dönüşen bir rüyadır" dedi.
Seçimlerin ikinci turunda 800 bin kişinin oyunu, yani oyların yüzde 70'ini aldığını hatırlatan Raggi, Olimpiyatlara adaylık konusunda bir referandum ihtimalini ise, "Romalılar bana oy vererek zaten bu konuda bir referandum yaptı" diye değerlendirdi.
Raggi, kentlerinin daha acil hizmetlere ihtiyacı olduğunu, bu tür lüks maceralara atılamayacaklarını daha önce dile getirmişti.   "BU UTANÇ VERİCİ"   Düzen karşıtı siyasi oluşum Beş Yıldız Hareketi'ne mensup olan Raggi'nin açıklamalarına, İtalya Milli Olimpiyat Komitesi (CONI) Başkanı Giovanni Malago'dan sert tepki geldi.
Raggi'nin, spor dünyasına daha fazla özen gösterip, saygı duyması gerektiğini söyleyen Malago, "Raggi'nin basın toplantısı, Olimpiyatlara adaylığımızı durduramaz. Bunun için belediye meclisi kararı alınmalı. Raggi'nin bu tutumu utanç verici" dedi.
Başbakan Matteo Renzi ile bir araya gelerek, bu konuyu görüşeceğini de söyleyen Malago, Raggi'yi yalan söylemekle itham etti.
"Belediyeden aldığım bilgilere göre; halen 1960 Olimpiyatları'nın borçlarını ödediğimiz büyük bir yalandır" diyen Malago, "Raggi ayrıca, Hamburg ve Boston'un da adaylıktan çekildiğini söylüyor. Bu, utanç verici bir şey. Çünkü bu iki şehir resmen adaylığını açıklamamıştı" diye sözlerini sürdürdü ve Raggi'yi, uluslararası alanda İtalya'nın itibarını zedelemekle suçladı.
Malago, daha önceki açıklamalarında ise, belediyenin yeşil ışık yakmaması durumunda, kentin 2028 Olimpiyatlarına adaylığının da zorlaşacağını söyleyerek, "Bu sadece 2028'i değil, sonraki dönemleri de etkiler" demişti.   Roma resmen yarıştan çekilmesi halinde, Paris, Los Angeles ve Budapeşte, 2024 Olimpiyat Oyunları'nı organize etmeye aday kentler olarak kalacak.
Roma, maddi külfeti nedeniyle 2020 Yaz Olimpiyatları adaylığından da çekilmişti.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr