2014'te geçirdiği kazanın ardından boynundan aşağısı felç olan ve gözleri görmeyen eski DJ Antoniani, İtalya'da ötenazi hakkı savunucularının sembolü haline gelmişti.

Ötenazi hakkı isteyen Antoniani, geçen ay Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'ya bu konudaki yasal düzenlemenin önünü açması çağrısı yapmıştı. Ötenazi hakkıyla ilgili yasa tasarılarının mecliste görüşülmesinin defalarca ertelenmesi üzerine de geçen hafta sonunda "Dayanılmaz ve sonsuz çilemizden kurtulmak için bizi yurtdışına gitmek zorunda bırakan bir devletin esirleriyiz" diyerek isyan etmişti.

BBC Türkçe'de yer alan haber şöyle: İtalya'da yasal olarak hayatına son vermesini sağlayacak hukuki düzenlemelerin yapılmaması üzerine Antoniani bugün İsviçre'deki bir ötenazi kliniğinde hayatına son verdi. 40 yaşındaki Antoniani'nin son anlarında ailesi ve ötenazi hakkı için kampanya yapan eski milletvekili Marco Cappato da yanındaydı.
Antoniani son mesajında "Nihayet İsviçre'ye ulaştım. Fakat maalesef devletin yardımıyla değil kendi çabamla buraya gelebildim. Beni acılarla dolu bir cehennemden kurtardığı için Marco Cappato'ya teşekkür ediyorum" dedi.
"DJ Fabo"nun hayatına son vermeyi seçtiği haberi İtalya'da ötenazi tartışmalarını yeniden canlandırdı.

'Onurlu ölüme şans'
Twitter'da "yasal ötenazi" etiketiyle yapılan yorumlarda ölümcül hastalara hayatlarına onurlu şekilde son vermeleri hakkı tanınması çağrıları yapıldı. Ötenazi hakkını savunanlar, yasal düzenlemenin yıllardır yapılmaması nedeniyle politikacıların yanı sıra Katolik Kilisesi'ni de suçladı.
Muhafazakar kanattaki Aile İçin Halk Partisi lideri Mario Adinolfi ise, Facebook'a yazdığı mesajda ötenazi yapan kuruluşları ve bunu savunanları eleştirerek "Hitler en azından engellileri ücretsiz olarak yok ediyordu" dedi. Bu mesaja gelen tepki ve şikayetler üzerine Facebook Adinolfi'nin mesajını kaldırdı ve hesabını dondurdu.


İtalyan Katolik Kilisesi'nin gazetesi Avvenire'nin yayın yönetmeni Marco Tarquino da "Medeni bir ülke ölüm kararı veremez" diyerek ötenazinin yasallaşması çağrılarına karşı çıktı.
İktidardaki Demokratik Parti'den Senatör Monica Cirinna ise ötenazi düzenlemesi getiren yasa tasarısının bir an önce meclisten geçirilmesi çağrısı yaptı.

İtalyan Solu partisi Genel Sekreteri Nicola Fratoianni de "Kendi kararını almak isteyenlere bu özgürlüğü ve onuru vermeyen bir ülke ve parlamentodan utanç duyuyorum" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr