İtalya’da komedyen Beppe Grill’nun liderliğindeki sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S), 2009’da kurulması ve 2013’te ilk kez meclise girmesi sonrası en önemli başarısını yerel seçimde elde etti. Yerel seçimlerin ikinci turunda M5S’in iyi eğitimli kadın adayları, başkent Roma ve sanayi kenti Torino’da iktidardaki merkez solcu Demokratik Parti’yi (PD) yenilgiye uğrattı. Sonuç, İtalya siyasetinde yeni dönemin başladığı yorumlarını beraberinde getirdi.

Yolsuzluğa karşı

İmparatorluk payitahtı, Papa’nın oturduğu Vatikan’ın ev sahibi Roma, 2500 yıldan uzun bir süre erkekler tarafından yönetildikten sonra dizginlerini bir kadına emanet etti. Roma’da doğmuş büyümüş 37 yaşındaki avukat Virginia Raggi, Roma’nın ilk kadın belediye başkanı seçildi. Siyasete 5 yıl önce atılan ve 2013’te beeldiye meclisine seçilen Raggi, M5S’in yolsuzlukla mücadele kampanyası eşliğinde oyların yüzde 67’sini aldı. PD’nin belediye başkanı Ignazio Marino’nun şehri mafyaya teslim ettiğinin ortaya çıkmasının ardından yeni adayı Roberto Giachetti’nin adı da yolsuzluk ve mafya bağlantılarına karıştı. Sonuçta Giachetti yüzde 32’de kaldı. M5S destekçileri zaferi “Dürüstlük” sloganlarıyla kutladı. Karşı cephe tarafından Roma’nın devasa sorunlarını çözecek nitelik ve tecrübeye sahip olmamakla eleştirilen Raggi zafer konuşmasında “Bugün Romalılar kazandı” diyerek ekledi:

Yeni bir çağ

“Fırsat eşitliğinin hala serap olduğu çağımızda Roma’nın ilk kez bir kadın belediye başkanı oldu. Tüm Romalıların belediye başkanı olacağım. 20 yıldır kötü yönetimin ardından şehrin kurumlarında yasallığı ve şeffaflığı yeniden tesis edeceğim. Bizimle birlikte yeni bir çağ açılacak.” Raggi, oğlunun doğumunun ardından Roma’yı kurtarmak için bir şeyler yapmaya karar verdiğini belirtti.

Torino’da 31 yaşındaki Chiara Appendino, PD’nin ağır toğu Piero Fassino’yu yüzde 54’e yüzde 45 oy oranıyla geride bıraktı. Birçok dil bilen bir iş kadını olan ve ailesinin lazer teçhizatı şirketini yöneten Appendino, otomobil devi Fiat’ın üslendiği Torino’da güçlü olan AB ve göçmen karşıtı Kuzey Birliği’ni de solladı. Başbakan Matteo Renzi’nin partisi PD “Roma ve Torino’yu kaybederek acı verici darbe yediği” açıklaması yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr