Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yetmiyor bir de kendisiyle yanak yanağa fotoğraf çektirip yayınlıyor” sözleriyle hedef aldığı İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner’e Londra sahip çıktı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Turner’ı hedef alan açıklamalara “Bu dava Türkiye’de ifade özgürlüğü için özel öneme sahip ve biz, AB’li ortaklarımızla bunun gelişimini izlemeye devam edeceğiz” dedi. AB Komisyonu, Washingtonı’ın yanı sıra dün de İngiltere ve Fransa bu tepkilere sert çıktı. İngiltere Dışişleri’nin açıklamasında ayrıca Diplomatların ve Konsolosların çalışma koşullarını düzenleyen Viyana Sözleşmelerinin ihlal edildiği iddialarına da yanıt yer aldı: “Diplomatlar, dünya genelinde, Diplomatik ve Konsolosluk ilişkilerini düzenleyen Viyana Konvansiyonu ile uyum içerisinde düzenli olarak davaları izler” yanıtını verdi.

Asıl biz endişeliyiz...

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise yazılı açıklamasında ise “Asıl biz endişeliyiz” mesajı verdi:

“Fransa Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün duruşmasını yakından takip etmektedir. Bizim konsolosumuz İstanbul’daki duruşmanın açılışına birçok diplomatik ve konsolosluk temsilsicisi ile birlikte katılmıştır. Medyanın çoğulculuğu, medyada eleştirel görüşlerin yer alabilmesi ve bilgi verme hakkı demokratik tartışmanın vazgeçilmez unsurlarıdır. Türkiye’nin temel hakları korumak yönünde taahhütlerine bağlı kalması hayati önemdedir. Daha kapsamlı olarak, Fransa, gazetecilere ve akademisyenlere yöneltilerek gözdağı veren, yasal ve idari davalardan endişe duymaktadır.”

İtalya Dışişleri Bakanlığı, İstanbul Başkonsolosu Federica Ferrari Bravo’nun “Viyana Sözleşmesi’yle tam bir uyum içinde” hareket ettiğini vurguladı. İfade özgürlüğünün Türkiye’deki tartışmalar için temel önemde olduğu belirtilen açıklamada Avrupanın duruşmaya ilgisinin Türkiye’nin AB’ye aday olmasından kaynaklandığının altı çizildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr