-Türkiye, dünyanın her yerine ulaşan geniş bir ticaret ağına sahip ve uluslararası firmalara açık bir pazar. Bundan kaynaklanan yoğun rekabet, araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 66’sının faaliyetlerini oldukça etkiliyor.

-Türkiye, 2015’te iki seçim ve 2016’da bir darbe girişimi yaşadı. Katılımcıların yüzde 59’u siyasi dalgalanmanın faaliyetleri üzerinde yüksek / çok yüksek etkisi olduğunu belirtiyor

Ödeme sorunu

-Dış ve iç etkilere açık olan Türk Lirası, 2015’te Avro karşısında yüzde 13 değer kaybetti ve yüzde 30 civarında dalgalandı.

-Türkiye, bazı AB ülkelerine kıyasla ticarette daha uzun vadeli ödeme periyotlarına sahip. Türk iş çevrelerinde ödemelerin ertelendiği de görülmekte. Karşılıksız çek oranı son üç yılda yüzde 3.2 civarında, ancak bu oran darbe girişimi sonrasında Ağustos 2016’da yüzde 4’e yükseldi.

Yüzde 50'si yatırım planlıyor

Raporun tanıtımını yapan İstanbul İsveç Başkonsolosu Therese Hyden ve İsveç Türkiye Ticaret Başmüşaviri Erik Friberg’in verdiği bilgiye göre Türkiye’de 400’e yakın İsveçli marka faaliyet gösteriyor. Şirketlerin yüzde 80’i kısa vadede, yüzde 89’u ise gelecek üç yıl içerisinde Türkiye’de yatırımlarına devam etmeyi planlıyor. Katılımcıların yüzde 21’inin Türkiye’de üretim tesisi var. Bu şirketlerin yüzde 50’si mevcut tesislerine üç yıl içinde yatırım yapmayı planlıyor. Yüzde 92’si 2019’a kadar cirolarının artacağını öngörüyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr