Başta İsveç Televizyonu SVT, TV4, TV3 televizyonları ile İsveç Radyosu olmak üzere yazılı basın organları Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen ve Aftonbladet gazetelerinin ‘basın özgürlüğü' için ortaklaşa hazırladığı deklarasyon gün boyu ortak olarak yayınlanacak.İsveç'in tanınmış iç ve dış politika, ekonomi, kültür yazar ve gazetecileri hazırlanan görüntülü deklarasyonla Dawit Isaak'ın 15 yıldır yargısız tutukluluğunu protesto edip özgürlüğünü talep ediyorlar.

‘‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMASAYDI İSVEÇ LANET BİR HAPİSHANE OLURDU" 

‘‘İfade ve basın özgürlüğü olmasaydı İsveç sessiz, tehlikeli ve lanet bir hapishane ve diktatörlük olurdu’’  sözleriyle başlayan görüntülü manifestoda İsveç Televizyonu gazetecisi Mats Knutson ‘‘Dawit İsaak yanlız değil. Dünyanın dört bir köşesinde 200-250 gazeteci hapishanelerde. Bu gazetecilerin ortak yanı ülkelerindeki iktidar sahiplerinin onları susturmak istemesi. Amaç görevleri olan iktidarı sorgulamalarının engellenmesi. Her ne kadar açıklık ve özgür toplumu peşinen kabul ediyor olsak da durum hiç te böyle değil. Hem demokrasi hem de ifade özgürlüğünü her gün yeniden kazanılmalı" diye konuştu.

HAYATTA OLUP OLMADIĞI BİLE BİLİNMİYORDU

Eritre'deki bir gazeteye hükümetin politikasını eleştiren makaleler yazdığı suçlamasıyla 23 Eylül 2003 tarihinde tutuklanan İsaak hakkında aradan 15 yıl geçmesine rağmen dava açılmadı ve yargı karşısına çıkarılmadı. Ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmedi. İsaak'ın hayatta olup olmadığı da bundan bir kaç öncesine kadar bilinmiyordu.

İsveçli  gazeteci Dawit İsaak 2001 yılında görev yaptığı Eritre'de ‘vatan haini' suçlamasıyla gözaltına alındığı günden beri yargılanmadan hapiste tutuluyor

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr