İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, dün akşam İsveç televizyon kanalı SVT’nin Agenda adlı programına katılarak İsveç ve AB’nin Türkiye ile ilişkilerine ilişkin soruları yanıtladı. Anders Ygeman, Türkiye ile işbirliği konusunda bir soruya verdiği cevapta İsveç ve AB’nin Türkiye’ye açık çek verdiği konusundaki savları kesin bir dille ret ederek Türkiye’deki sığınmacıların iyi koşullarda barınabilmeleri için yardım kampının içinde olduklarını, Türkiye hükümetine gönderilen yardımların proje bazında olduğunu söyledi.

Ygeman ‘‘Türkiye Avrupa’nın bir parçasıdır, ancak bugün için AB’ye üye olabilmek için gerekli şartlara sahip değildir. İnsan hakları ve düşünce özgürlüğüne ilişkin normları yaşama geçirmelidir’’ dedi.

İsveç İçişleri Bakanı, İsveç’in AB üyesi olarak neden Türkiye ile anlaşma yoluna gittiği sorusuna da ‘‘Bu bir zorunluluk. Türkiye sığınmacıların ana yollarından bir tanesi. Ülkede üç milyon sığınmacı bulunuyor. Türkiye’nin sınırları ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz’’ dedi.

Anders Ygeman söyleşi süresince sık sık sığınmacılar konusunda Türkiye’nin AB’den daha fazla sorumluluk aldığının altını çizerek ,sığınmacıların bir kısmının geri gönderileceği duyumları aldıklarını, böyle bir şey söz konusu olursa bunun kabul edilemeyeceğini belirtti. Anders Ygeman Türkiye’nin rolünün problemsiz olmadığını, Amnesty raporlarında Türkiye ile ilgili karanlık tablo çizildiğini belirterek Zaman gazetesi redaksiyonuna yapılan baskınla ilgili resmi örnek olarak verdi.

‘‘Sadece Türkiye sığınmacı sorunun bir ucundan tuttuğu için AB saldırılara parmaklarının arasından bakmıyor mu?’’ biçiminde bir soruyu verdiği cevapta İsveçli Bakan ‘‘Saldırılara parmaklarımızın arasından bakmıyoruz. Dışişleri Bakanımız gazete redaksiyonuna yapılan saldırıyı sert bir dille kınamıştır’’ dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr