Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda gönüllülük esasıyla çalışan Suriyeli öğretmenlere çalışma izni verecek olması, eğitim çevrelerinde tartışma yarattı. Bakanlığın hazırladığı paketle birlikte çalışma izni alan öğretmenler, imam hatip okullarındaki Arapça derslerine de girebilecek. MEB yetkililerinin verdiği rakamlara göre, Türkiye’de yaklaşık 11 bin Suriyeli öğretmen görev yapıyor. Bu öğretmenlerin 9 bin 500’ü MEB’in UNICEF ile yaptığı anlaşma ile UNICEF tarafından destekleniyor, 1500 kadarı ise valiliklerin onayı ile yürütülen faaliyetlerde yer alan STK’ler tarafından destekleniyor.

Bakanlık yetkilileri, Suriyeli öğretmenlerin ücretlerinin UNICEF başta olmak üzere uluslararası yardım kuruluşlarının fonlarından karşılanmaya devam edeceğini, ücretlerin, yeni oluşturulacak “ders başına görevlendirme sistemi” kapsamında ödeneceğini söylediler.

Öğretmenlere devletin eğitime ayırdığı bütçeden kaynak aktarılarak ayrıca bir ödeme yapılıp yapılmayacağı yönündeki sorumuza ise yetkililer, ‘‘Bakanlığımızın öncelikli hedefi uluslararası fonlardan eğitim alanına ayrılan miktarlar üzerinden Suriyeli öğretmenlerin ortaya çıkaracağı ek maliyetleri karşılamak olacaktır”cevabını verdiler.

 

Kişi başı 800 TL

Suriye Nur Okulu Müdür Yardımcısı Ali Karlık ise öğretmenlerin istihdam edilecek olmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Karlık şöyle konuştu:

“Halep’ten geldim, üç senedir bu okulda öğretmenlik yapıyorum. Okulda yaklaşık 25 Suriyeli öğretmen görev yapıyor. Bunun karşılığında belli bir ücret alınıyor ama bu ücret herkese verilmiyor. Alanlar da bazen ödemelerde sıkıntı yaşıyor. Şu anda alınan ücret kişi başına 800 TL. Çalışma izni alınınca ne kadar olacak bilemiyoruz.”

 

Örtülü din eğitimi

Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Dr. Erkan Aydoğanoğlu ise hükümetin, Suriyeli öğretmenlere gösterdiği hassasiyeti atama bekleyen binlerce Türk öğretmene de göstermesi gerektiğini söyledi. Aydoğanoğlu şöyle devam etti:

“Hem çocukların hem de öğretmenlerin bu planlamayla kayıt altına alınacak olması olumlu bir gelişme. Ancak bu koşulları yaratıp örtülü bir din eğitimi verilmesi endişesi de taşıyoruz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr