TBMM gündeminde bulunan İş Mahkemeleri Yasa Tasarısı, kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT’ler) “kapsam dışı personel” statüsünde görev yapan çalışanlarla ilgili yeni bir tartışma başlattı. Tasarı ile bu kapsamdaki personel, kurumları ile anlaşmazlıklarında idari yargı yerine iş mahkemelerinde dava açabilecek. “İşe iade” davasını kazansa bile kurum tazminat ödeyerek personeli işe geri almayabilecek.

İş Mahkemeleri Yasa Tasarısı ile, 399 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Personel Rejiminin Düzenlenmesi ve 233 sayılı KHK’nin Bazı Maddelerinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair KHK’ye ekleme yapılıyor. Maddede, bazı teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında çalışan personelin, teşebbüs ve bağlı ortaklıklarıyla uyuşmazlıklarında davaların iş mahkemelerinde görüleceği belirtiliyor.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Emin Koramaz, düzenleme ile Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektromekanik Sanayi ve bazı KİT’ler ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı portföyündeki bazı kuruluşlarda çalışan binlerce “kapsam dışı” personelinin “kamu personeli olma” statüsünün değiştirilerek iş güvencesinin ortadan kaldırılacağını vurguladı. Koramaz, düzenleme ile idarelerin bu çalışanları kolayca işten çıkararacağını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr