Binali Yıldırım açıkladığı tedbirlerin içeriği hakkında bilgi veremedi. Yıldırım açıkladığı maddeler sonrası ilgili bakana dönerek "Bu ne demek?" sordu. 

Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun aldığı kararları açıklıyor.

Piyasada kobiler, büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanların nakit sıkışıklığını giderecek bir adım atıyoruz. Hazine kredi garanti fonu ile 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi oluşturuyoruz. İhracat yapanlara teminat yüzde 100, KOBİ'ler için yüzde 90 teminat uygulanacak.

250 milyar lirayı vereceğiz de bunu karşılığı var mı yok mu diye soru akla gelebilir. Burada bütçe açığını arttıracak bir durum yok. Bu sadece 2017 bütçesinde ve aziri gelirleden karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız. Birinci ve en önemli tedbir budur.

İkinci olarak imalat sanayii kapsamındaki projelere artı destek vereceğiz. Yatırımın teşviki için ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017 yılında imalata yönelik yatırım harcamaları için mevcutun üzerine yüzde 15 daha arttırıyoruz. Kurumlar Vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız.

2017 yılında yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. Tabi KDV iadelerinde gecikme şikayetleri var bunu da not edelim. 

İstihdamı korumak ve arttırmak için biz bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler, özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların, 2017 Ocak Şubat Mart üç aylık işçi pirimlerini, 2017'nin Ekim Kasım Aralık ayına öteliyoruz. Bu düzenleme yıl içinde gerçekleşeceği için hazine ek olarak bir borçlanmaya gitmeyecek. 

İşsizlikte hafif bir kıpırdama var. Önümüzdeki yılın iş ve istihdamını arttırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbirimiz var. 

İşbaşı eğitim programları, mesleki eğitim kurslarını daha da güçlendiriyoruz. 2017'de eğitim programları, girişimcilik eğitimleri olmak üzere özel sektörde 500 bin vatandaşımıza İş Kur'un aktif programlarından yararlandıracağız. İş Kur bir program başlatıyor, bu programı genişletiyoruz ve bunu özel sektöre de yayıyoruz. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017'de iş temin edeceğiz.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr