Habertürk Gazetesi'nden Güngör Karakuş, 27 santimetrelik 'kama' isimli kesici bir aletle, İstanbul'daki 7 büyük alışveriş merkezine girmeye çalıştı. Muhabir, AVM'lerden 5'inde güvenlik noktasından rahatça geçip, kesici aleti yüzlerce insanın dolaştığı alışveriş merkezine sokabildi, diğer 2 alışveriş merkezinde ise, x-ray cihazı ve güvenlik görevlilerine takıldı.

MECİDİYEKÖY'DE YAKALANDI

Muhabir, AVM'lerdeki güvenlik zafiyetini görmek için yaptığı 'deneyi'ni özetle şöyle anlatıyor:

"Mecidiyeköy’deki dev alışveriş merkezinin yaklaşık 6 giriş kapısı bulunuyor. Her kapı girişinde 2 kişilik gruplar halinde güvenlik görevlileri beklerken, alışveriş merkezinin çevresinde de dolaşıyorlar. AVM’nin her kapısında x-ray ve metal dedektörleriyle sıkı bir arama yapılıyor. Metal ağırlığı fazla olan bıçağın bulunduğu çantayla alışveriş merkezine giriş yaptığımızda güvenlik görevlileri çantamızı x-ray cihazına koymamızı istedi. Çanta cihazdan geçtiği sırada güvenlik görevlileri, çantayı açmamızı istedi. Kama ile alışveriş merkezine girmemin mümkün olmadığını söyleyen görevliler, güvenlik amirini çağırdı. Güvenlik amiri bıçağı alarak bir süre kontrol etti, bıçağı emanete bırakmamız şartıyla alışveriş merkezine girebileceğimizi ifade etti."

ZİNCİRLİKUYU'DAKİ AVM'DE KONTROL YOK

Zincirlikuyu’daki AVM’nin 2 ana kapısı ve otopark girişleri bulunuyor. Ana kapıların 2’sinde de alışveriş merkezine girişlerde x-ray ve metal dedektörü yok. Her kapıda sadece 1’er güvenlik görevlisi bekliyor. Herhangi bir kontrolden geçmediğimiz alışveriş merkezine çantamızdaki kamayla girerek dolaştık. AVM’de sadece gösteri merkezinin girişinde metal dedektörleri bulunuyor. Güvenlik görevlilerinin azlığı da dikkat çekiyor. Açık alanda bulunan bölüme de yine hiçbir güvenlik kontrolü olmadan girerek kama ile rahatça dolaştık.

BEYLİKDÜZÜ’NDE KAMA FARK EDİLMEDİ

Beylikdüzü’ndeki AVM’nin otoparkına aracımızı park ettikten sonra içeriye giriş yaptık. Otopark girişinde sadece metal dedektörü var. Güvenlik görevlisi elindeki dedektörle çantamızı kontrol etmeden bizi içeri aldı. Bir süre dolaştıktan sonra ana kapıya doğru ilerledik. Bu kapıda 4 metal dedektörünün hepsinde uzun kuyruklar vardı. Dışarıya çıkıp kuyruğa girdik. Sıra bize geldiğinde içinde kama olan çantayı metal dedektörünün yanına koyarak alışveriş merkezine girdik. Güvenlik görevlisi dedektörü çantanın üzerinde dolaştırdı ama kamayı fark etmedi.

EYÜP’TE NE X-RAY NE DEDEKTÖR VAR

EYÜP’teki AVM’nin ana kapıları dahil hiçbir noktasın x-ray ve metal dedektörü yok. Güvenlik görevlilerinin aracımızın bagajını kontrol etmesinin ardından AVM’nin otoparkına girdik. Otoparktan çıkarken hiçbir güvenlik kontrolüne takılmadan AVM’nin içine ulaştık. AVM’nin ana kapısında ne güvenlik görevlisi ne x-ray ne de metal dedektörü var. Güvenlik görevlisi görmek mucize. Otopark girişlerindeki metal dedektörü kaldırılmış. Kapılarında güvenliğe takılmadan girdiğimiz AVM’deki güvenlik zaafı üst düzeyde.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr