İstanbul’un Beşiktaş İlçesi’nde bulunan Swiss Otel’de çalışan bahçe-bakım işçileri, işten atılan 2 işçinin geri alınması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için iş bıraktı, otel önünde oturma eylemine başladı.

Swiss Otel’de çalışan bahçe bakım işçileri, kendilerine dayatılan kölece çalışma koşullarına karşı işverenle görüşmek isteyince işçilerden 2’si işten atıldı.

Bunun üzerine işçiler, işten atılan Ongun Yılmaz ve Ayşe Serçe’nin geri alınması ve çalışma şartlarının düzeltilmesi için iş bırakarak oturma eylemine başladı.

İşten atılan ve aynı zamanda bahçe bakım işçilerinin şefi olan Ongun Yılmaz, taşeron şirketi ile otel yönetimi arasında yapılan sözleşmeye göre bahçe bakım bölümünde 11 kişi çalışması gerekirken, 6 kişi çalıştırıldıklarını belirtti.

Çalışma koşullarının düzeltilmesi için taşeronla konuştuklarını, ardından 2 arkadaşlarının işten çıkartıldığını kaydeden Yılmaz, “Biz de çıkışı verilmeyen işçilerle birlikte direniş kararı aldık. Bizler bin 300 lira olan asgari ücretin de altında çalışıyoruz ve asgari geçim indirimi ödenmiyor, İşyerinde çok yoğun bir mobbing uygulanıyor ve otel yönetiminin bu durumdan haberi var. İnsanca yaşam, insanca gelir ve işe geri dönme talebiyle direniş kararı aldık” dedi.

Yol parası ile işyerinde kullanılan araç gereçlerin masraflarını kendi ceplerinden karşıladıklarını vurgulayan Yılmaz, “Yasaya göre, haftada 45 saat olan çalışma saati uygulanmıyor ve fazla mesailer ödenmiyor” diye konuştu.

Haklarını alıncaya kadar direnişi sürdüreceklerini belirten Yılmaz, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Atılan işçiler geri alınsın.

Bin 400 lira ücret, haftada 45 saat çalışma süresi uygulansın.

Asgari geçim indirimleri ödensin.

3 yıllık sözleşme yapılsın.

Mesai+yol ücretleri ödensin.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr