İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, çağrı merkezi üzerinden ulaştıkları kişileri hayat sigortası yapma bahanesiyle dolandıran bir şebekeye operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında 40 şüpheli gözaltına alındı.

İlk belirlemelere göre, şebekenin 12 milyon lira vurgun yaptığı tespit edildi. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine, çağrı merkezi üzerinden ulaştıkları kişileri hayat sigortası satma bahanesiyle dolandıran bir şebekeyle ilgili çok sayıda ihbar geldi.

Polis ekipleri, şikayetler doğrultusunda çalışma başlatarak şebekeyi fiziki ve teknik takiple izlemeye başladı. Ekipler, çalışmaların ardından gerekli izinleri alarak Kadıköy Bahariye'de çağrı merkezi olarak faaliyet gösteren bir işyerine operasyon düzenledi. İşyerinde yapılan aramalarda, 51 hard disk, çok sayıda hafıza kartı ve çeşitli telefonlar ele geçirildi.

Operasyon kapsamında, şebeke liderleri olduğu öne sürülen Kaya A., Burak A., Ahmet G. ve İbrahim A.'nın da aralarında bulunduğu 40 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra sorgulanmak üzere Vatan Caddesi'nde bulunan Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

İŞTE BÖYLE DOLANDIRDILAR

Emniyet yetkilileri, şebekenin vatandaşları arayarak hayat sigortası yaptırdığına ve uzatmak için son gün olduğuna ikna ederek, hayat sigortasını uzatmak için 800, iptal etmek için 350, iptal ücretlerini ödemezlerse icra yoluyla 1.600 lira ödeme yapmaya mecbur kalacaklarını söylediler.

Şebekenin ağına düşen vatandaşlar da, kredi kartı numarası, son kullanma tarihi ve kredi kartının arkasında bulunan cv kodu dahil tüm bilgileri dolandırıcılara verdiler. Dolandırıcılar da o bilgileri kullanarak vatandaşların kredi kartından çekim yaptılar.

YAKLAŞIK 12 MİLYON LİRA VURGUN

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ele geçirilen harddisk ve hafıza kartları üzerinde yaptıkları ilk incelemede, şebekenin elinde bulunan 10 binin üzerinde vatandaşın özel bilgilerine ulaştı. Ekipler, şebekenin bu yöntemle yaklaşık olarak 12 milyon lira kazanç elde etitiğini belirledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr