İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Kasım 2014'te Sarıyer'de gerçekleşen faciaya ilişkin hazırladığı iddianamade, biri firari 4 şüphelinin olası kast ile öldürme ve göçmen kaçakçılığı suçundan 13’er kez müebbet ve 254’er yıldan 362’şer yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi yargılama sonunda, sanık Kerem Çakan'a bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan 11 yıl 3 ay, göçmen kaçakçılığı suçundan da 8 yıl 4 ay hapis cezası vermişti. Sanıklar Doğan Odacıoğlu ve Serkan Uyar'a ise göçmen kaçakçılığından 6 yıl 11 ay 10'ar gün, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan da 9 yıl 4 ay 15'er gün hapis cezasına hükmetmişti. Sanıkların tutukluluk halinin ise devamına karar verilmişti.

Adalet ve hakkaniyete uygun değil

Yargıtay 12. Ceza Dairesi sanık avukatlarının itirazı üzerine dosya incelemesinde, sanıkların müsait olmayan mahal ve hava koşullarına rağmen açık denize açılmaya elverişli olmayan ve maksimum 6-8 kişi taşınabilen, yeterli güvenlik ekipmanları bulunmayan tekneye 42 göçmeni bindirdiklerini belirtti.

Bozma ilamında, gece vakti tehlikeli olacağı kaçınılmaz deniz yolculuğu için gerekli güvenlik, önlem ve ekipmanların alınmasını kaçak göçmenlerin inisiyatif ve iradesine bırakan sanıkların, öngördükleri muhtemel tüm sonuçları kabul ederek ve "olursa olsun" diyerek 27 göçmenin ölümüne neden olduklarını kaydedildi. Sanıklar hakkında olası kastla öldürme suçundan dolayı mahkumiyet kararı verilmesini gerektiği belirtilen ilamda, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan ceza verilmesinin adalet ve hakkaniyete uygun olmayacak şekilde az ceza tayin etmek anlamına geldiği ifade edildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr