Elektrikli otomobil Tesla’yı geliştiren ekibin baş mimarı ve şirket ortağı olan Silikon Vadisi’nin çılgın mucidi Elon Musk’ın üst düzeyde yüksek hızlı kara aracı projesi ‘Hyperloop’ için gerçekleştirilen yarışmada finale kalan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencileri, Zorlu Holding’in desteği ile Amerika’da projelerini sunma imkanı buldu.

Hürriyet gazetesinden Hülya Güler'in haberine göre, Dünya çapında 1200 ekibin katıldığı yarışmada en iyi 124 proje arasına giren İTÜ Sci-X Hyperloop Pod Tasarım Ekibi, Houston Texas’ta gerçekleşen ‘SpaceX Hyperloop Pod Competition Weekend’de projelerinin detayını dünyanın önde gelen bilim insanlarına anlattı. Toplu taşımacılığın hızını ve emniyetini değiştiren ‘Hyperloop’ gerçekleşirse yolcular bugün karayolu ile ortalama 4 saat süren İstanbul ile Ankara arası kadar bir mesafeyi 25 dakikada alabilecekler. Proje hayata geçerse hava, deniz, kara ve demiryollarının ardından ‘beşinci ulaşım şekli’ olacak.

Hyperloop nedir?

SpaceX ve Tesla Motors şirketlerinin kurucusu Elon Musk tarafından ilk defa 2013 yılında kamuoyuna duyurulan proje aralarında 450 ile 900 metre arasında değişen aralıklardaki sütunlar üzerine yerleştirilmiş alüminyum borular ve bunun içerisinde hareket eden kapsüllerden oluşuyor.SpaceX’in öğrencileri inovasyona teşvik etmek için yaptığı yarışmada ekipler 29-30 Ocak 2016 tarihleri arasında “SpaceX Design Weekend” kapsamında jürinin karşısına çıktı.Değerlendirme sonucunda seçilen pod tasarımları önümüzdeki dönemde önce çeşitli testlerden geçirilecek, sonra da üretim gerçekleştirilecek.2016 yılı Haziran ayında California’da hazırlanan 1.6 kilometrelik özel pistte üretilen bu podlar test edilecek.

Baklava ile‘Hyperloop’

Başta Tesla otomobil olmak üzere birçok başarılı girişimi bulunan ve bu yönüyle de genç girişimcilerin idolü haline gelen Elon Musk da Texas Üniversitesi’ndeki etkinliğe katıldı. Standlarda İTÜ’lü gençler ziyaretçilerine lokum ve baklava ikram ederek dikkat çekmeye çalıştılar. (Hürriyet)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr