İstanbul Erkek Lisesi’nde (İEL) Noel etkinliklerinin ve Alman Konsolosluğu’nda öğrencilerin katılımıyla düzenlenen geleneksel Noel konserinin iptal edildiği iddialarına yönelik tartışmalar devam ediyor. AKP milletvekili Mustafa Şentop, Twitter adresinden yaptığı açıklamalarda, İEL’deki Alman öğretmenlerin misyonerlik faaliyetlerinde bulunduğunu iddia etti. Şentop’un Twitter adresinden yaptığı açıklamalar özetle şöyle: “Türkiye’de devlet okulunda, Müslüman öğrencilere müfredatla alakasız Protestan ilahileri okutanlar ikaz edilince Almanya itiraz ediyormuş.

Devlet okulunda misyonerliğe izin verilemez. Almanya’da bir devlet okulunda, Alman Hıristiyan öğrencilere, Müslümanlık telkin eden bir Türk öğretmene nasıl muamele yapılırdı acaba? Alman devletinin misyonerlik yapan vatandaşlarına sahip çıkması anlaşılabilir. Alman devletine hizmet eden Türk vatandaşlarına ne demeli? Kendinize gelin. Burası Türkiye. Devlet okulunda, bu ülkenin çocuklarına Alman devletinin dini ve siyasi propagandasına müsaade edilmez. Bahis mevzuu İslam olunca, ‘laik eğitim’ önemli. Konu Hıristiyanlık olunca laiklik maiklik akla gelmez. Kültür değişimi olur. Türkiye’de misyonerlik yapacaklar. Bu ülkenin seçkin beyinlerini Alman devletinin hizmetine sürmeye müsaade edilmemelidir. Alman devletinin hizmetkârı vatandaşlara duyurulur.”

İdare de suçladı

Şentop’un bir çocuğu geçen yıl İEL’den mezun oldu, diğeri ise halen okulun 11. sınıfında okuyor.
Okul idaresinden önceki gün yapılan açıklamada da benzer ifadelere yer verilmiş, Alman öğretmenlerin derslerde Noel ve Hıristiyanlıkla ilgili müfredatta yer almayan konuşmalar yaptığına yönelik öğrencilerden gelen iddiaların okul idaresine ulaştığı ve bunun üzerine Alman Bölüm Başkanlığı ile toplantı yapıldığı bilgisine yer verilmişti.

Tüm bu iddialar İEL’de görev
yapan Alman öğretmenler için “misyonerlik” suçlamalarını gündeme getirirken idareden yapılan açıklamada, Alman Bölüm Başkanı’nın da dini içerikli olarak gördüğü Noel konserini desteklemediği ve laik eğitimden yana olduğunu söylediği bilgisine yer verilmişti. Konu hakkında görüşmek istediğimiz İEL Alman Bölüm Başkanı, herhangi bir açıklama yapmayacağını belirtti.

Almanya'dan Tepki

İddialara Alman siyasetçiler sert tepki gösterdi. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) milletvekili Gerda Hasselfeldt, “İstanbul’daki Alman okulunda Noel etkinliğinin yasaklanması Türk makamlarının eğitim ve din özgürlüğüne vurduğu bir darbedir” diye konuştu. CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner de “Recep Tayyip Erdoğan’ın komşu ülkelerin kültürel etkilerini yasaklamak istemesinin bağımlı kılan, yukarıdan bakan ve dışlayan bir davranış biçimi” olduğunu söyledi. Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir ise “Eğer masum Noel şarkılarını bile kendi iktidarı açısından tehdit olarak görüyorsa, geride kalan etnik ve dini çeşitliliği de yok etmenin Erdoğan’ın kafasından geçtiğini” belirtti.

 

Noel takvimi kaldırıldı

Öte yandan Alman Konsolosluğu’nda düzenlenmesi planlanan ve her yıl İEL ile birlikte Alman ve Avusturya Lisesi’nden öğrencilerin gönüllü katılımıyla düzenlenen Noel konserinin iptal edilmesine yönelik okul idaresi kendilerinin bir iptal ve katılmama kararı olmadığını kaydederken, iptalin Alman öğretmenlerin kendi inisiyatifleriyle aldığı bir karar olduğu ve iptalin gerekçesi hakkında okul idaresinin herhangi bir bilgisinin olmadığı açıklandı.

Konuşma yasağı

Ancak Almanya’da yayın yapan Spiegel Online haber portalında yer alan habere göre, lisede görev yapan çok sayıda Alman öğretmen, Noel şarkıları ve Noel kutlamalarından vazgeçilmesi konusunda direktif aldıklarını doğrularken, sınıflarda yer alan Noel takviminin de kaldırıldığı bilgisine yer verildi. Spiegel Online ayrıca öğretmenlere basına konuşma yasağı getirildiğini ve bu nedenle de öğretmenlerin isim vermediğini aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr