17 Ağustos 1999 Gölcük merkezli depremin üzerinden yıllar geçmesine karşın alınan önlemlerin yetersizliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Doğal Afet Komisyonu raporuyla bir kez daha gözler önüne serildi. Afet Acil Eylemi Planı kapsamında 77 adet toplanma alanının ortaya çıkmasının ardından deprem anında yalnızca Üsküdar ve Kadıköy’de bulunan 2 helekopter pistinin İstanbullulara hizmet vereceği raporda yer aldı.

Uzmanlar olası depremin 30 yıl içinde meydana geleceği uyarısını yapıyor. Buna karşın 1 yıl önce başlayan İBB Deprem ve Doğal Afet Komisyonu çalışmaları tamamlandı ve bir sonuç raporu hazırlandı. Rapora göre olası bir deprem anında sadece 2 helekopter pisti çalışacak. Raporda 23 Ocak’ta “İstanbul Geneli Heliport Alanlarının Planlanması” işi için ihale yapıldığı belirtilerek bu kapsamda hem afet durumunda hem de yolcu taşımacılığı yapmak için heliport alanları planlanacağı belirtildi.

Hepsi planda kaldı

Raporda Üsküdar - Kısıklı ve Kadıköy İDO mevkindejs 2 heliport alanı İSPARK tarafından işletildiğine dikkat çekildi. Beyoğlu-Sütlüce, Fatih-Yenikapı, Kağıthane-Hasdal İBB Lojistik Merkezi’nde 3 adet heliport olduğu ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden işletme ruhsatı alma aşamasına geldiği ifade edildi. Raporda Bayrampaşa - Şehir Parkı, Sarıyer - Hacıosman İBB İmar Müdürlğü, Şişli - Evlendirme Dairesi, Beykoz - Kavacık, Ümraniye - Hekimbaşı ve Maltepe - Marina’da da toplam 6 heliport planlamasının yapıldığının altı çizildi.

Komisyonda yer alan CHP’li Meclis üyesi Servet Baylan 1999 depreminin ardından hala İstanbul’un depreme hazırlıksız olduğunu belirterek “Bunca yıldır sadece 2 adet helikopter pisti ayrılabilmiş” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr