Meclise sunulan bir yasa tasarısı ile Yargıtay ve Danıştay'ın daire üye sayılarının azaltılacağını ve tüm üyelerin görevine son verileceğini söyleyen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, "İşin Türkçesi; hakimler azlediliyor" dedi. Yargının yapısıyla ilgili değişikliklerin yapılabileceğini ancak bu değişikliklerin de nesnel bir ihtiyaçtan kaynalanması gerektiğini ifade etti. Kocasakal, "Siyasi iktidarın bugüne dek gerçekleştirdiği uygulamalar, eylem ve söylemler böyle bir amacının bulunmadığının açık göstergesidir. Bir süre önce gerçekleştirilen Yargıtay ve Danıştay'ın daire ve üye sayılarının artırılması hangi amaçtan kaynaklandıysa burada da aynı amaç söz konusudur. Anayasaya ve hukuk güvenliği ilkesine açıkça aykırı olan tasarı ile yargıda artık sadece siyasi iktidara yakın olanlar cirit atabilecektir" diye konuştu. Kocasakal, aynı tasarıda yer alan kayyum tayini ile ilgili düzenleme ile de mülkiyet hakkının tehdit edildiğini savundu.

"BU SÜREÇTEKİ SESSİZLİKLERİ MANİDAR"
Yargıtay Başkanı'nın son yargı paketi hakkında çekingen ve zayıf beyanlarla görüş bildirdiğini ifade ederek, Cumhurbaşkanı'nın gezilerine katılmasını eleştiren Kocasakal, "Yargı bağımsızlığını sağlayacaklarını iddia ve ifade eden Yargıda Birlik Platformunun bu süreçteki sessizliği de son derece manidardır" diye konuştu.

"SADECE CUMHURİYETİN YARGISI OLUNUZ"
Siyasi iktidarın paralel yapıya karşı yapılması gereken mücadeleyi tek bir kişiye bağlama teşebbüsünün kabul edilemez olduğunu belirten Kocasakal, Hakimler ve savcılara seslenerek, "Anayasa'ya göre Türk Milleti adına karar vermekte, onun adaletini temsil etmektesiniz. Sorumluluğunuz ve vebaliniz büyüktür. Hiç bir yere bağlı, bağımlı olamazsınız, hiç kimseden emir alamaz, hiç bir baskıya boyun eğemezsiniz. Baskıya karşı korkmak, sinmek, boyun eğmek, beklenti içinde olmak, bir takım yapılara veya kişilere tabi olmak, biat etmek gibi bir hakkınız yoktur, olamaz. Bunları yapamayacaksanız lütfen o koltukları işgal etmeyiniz, istifa ediniz ve millete dönünüz. Aksi takdirde konumuzun gereğini yapıp direniniz ve sadece cumhuriyetin yargısı olunuz" ifadesinde bulundu.

"ANAYASAYI DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ AMA YENİ ANAYASA YAPAMAZSINIZ"
"Yeni Anayasa" tartışmalarına değinen Kocasakal, "Anayasa'yı değiştirebilirsiniz. İlk 4 madde hariç ve yapacağınız diğer maddelerdeki değişikliklerde ilk 3 maddenin içini boşaltmadan değişiklikler yapabilirsiniz. Ama yeni bir Anayasa yapamazsınız. 7'nci madde Türk milleti adına yasama yetkisi veriyor. Yeni bir Anayasa yapma, yasama yetkisi değil... Anayasama yetkisidir. Bu madde Anayasama yetkisi vermiyor" diye konuştu.

Topçu Kışlası ve 10. Yıl Marşı ile ilgili tartışmalara da değinen Kocasakal, yapılan açıklamaların simgesel yönü üzerinden Cumhuriyete meydan okunduğunu ileri sürdü.

"BEŞİKTAŞ KULÜBÜ İSİM KONUSUNDA UYARILDI"
Beşiktaş'ın yeni yapılan stadına İnönü ismini çıkararak arena denildiğini anımsatan Kocasakal, bu durumun düzeltilmesi için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne bir mektup yazdıklarını, dün basında yer alan haberlerde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün de Beşiktaş kulübünü arayarak İnönü isminin stattan çıkarılamayacağı yönünde uyarıda bulunduğunu belirtti. Kocasakal İstanbul Barosu'nun bu gelişmede katkısının olduğunu söyledi.

(TUTUKLANAN GAZETECİLER) BÖYLE BİR YARGININ HERKES İÇİN TEHDİT HALİNE GELECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİM

Özgür Gündem ile dayanışma amaçlı katıldıkları nöbetçi genel yayın yönetmenliği kampanyası sonrası terör örgütü propagandası yapmak suçundan 3 kişinin tutuklanması konusundaki değerlendirmesi sorulan Kocasakal, "Böyle bir yargının herkes için tehdit haline geleceğini söylerken bazı kesimler o dönemde yetmez ama evet dediler. Oh olsun demiyorum. Kimseye hukuksuzluk yapılmasını istemiyoruz. Ama söylemek istediğimiz buydu" dedi. Kocasakal, "Hiçbir hak ve özgürlüğün terör örgütünü övme, destekleme hakkına sahip olmayacağını" da sözlerine ekledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr