Ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle işsizlik oranlarındaki artış da devam edecek. Darbe girişiminin de yaşandığı temmuz dönemi işsizlik oranının yüzde 10.9’a çıkması bekleniyor. Sanayideki istihdam oranının ise daha da düşeceği öngörülüyor.

Türkiye’de istihdam konusunda kısa vadeli geleceğe dönük tek tahmin yapan kuruluş durumundaki TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), “Ekim 2016 Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasında 17 Ekim’de ilan edilecek Temmuz-2016 dönemi işsizlik oranı tahminine de yer verdi. SPM, işsizlik oranının 2016-Haziran dönemine göre 0.7 puan artarak yüzde 10.9 olarak gerçekleşeceğini tahmin etti. SPM, darbe girişiminin yaşandığı temmuz ayında; tarım dışı işsizlik oranının ise 0.8 puanlık artışla yüzde 13’e yükseleceğini öngördü. SPM, mevsimsellikten arındırılmış (MEA) tarım dışı işsizlik oranının ise 0.3 puan artarak yüzde 13.2 olmasını tahmin ettiğini bildirerek; istihdam oranının 0.4 puan azalarak yüzde 46.7 düzeyinde gerçekleşmesini, sanayi istihdamının ise 5 milyon 281 bin kişi seviyesine ineceğini öngördü.

Geçen ay yayımladıkları bültende işsizlik artışının belirginleşeceğini tahmin ettiklerini ve açıklanan yüzde 10.2’lik oranla işsizliğin tahminlerinin de üstünde artarak yeniden çift hanelere sıçradığını belirten SPM çalışmasında, “İşsiz sayısı ise 232 bin kişi artarak 3 milyon 127 bin seviyesine çıkmıştır. Keza, istihdam da düşüşe geçmiş ve 216 bin kişi azalarak 27 milyon 651 bin kişi seviyesinde gerçekleşmiştir" tespiti yapıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr