Seçimlerle morali düzelen iş dünyasının istihdam yaratma hevesi kısa sürdü. 2016’nın ilk çeyreğinde istihdam yaratmayı düşünen iş dünyası, özellikle seçimlerden sonra Doğu ve Güneydoğu’da artan çatışmalar, Rusya ile yaşanan gerginlikler, Suriye sınırında yaşananlar ve Asgari ücretin yüzde 30 zamlanmasıyla iş yaratma konusunda frene basacak. Türkiye’de işsizliğin çift haneye demirlediği bu dönemde yeni iş kapılarının açılmaması önümüzdeki dönemde işsizler ordusuna yenilerini ekleyecek.

Seçimle umutlandılar

İşgücü piyasasına dönük çözümler üreten ve araştırmalar yapan ManpowerGroup’un 2016 birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre Türkiye’deki işverenler Ocak-Mart 2016 döneminde yüzde 20’lik oran ile kayda değer işe alım öngörülerine sahip. Türk işverenlerin yüzde 67’si ilk çeyrekte işgücü sayılarında herhangi bir değişiklik olmayacağını tahmin ederken yüzde 9’u iş gücü sayılarında düşüş öngörüyor. En yüksek işe alım öngörüleri finans, sigorta, gayrimenkul ve kurumsal hizmetler sektöründen olacak. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla 11 sektörün 6’sında işe alım görünümleri zayıflıyor. Madencilik sektöründeki işverenler yüzde 8 puanlık bir düşüş bildirirken, üretim sektörü ile kamu ve sosyal hizmetler sektöründe işe alım eğilimlerinin, sırasıyla yüzde 7 ve 5 puan daha zayıf olduğu görülüyor.

Karamsarlık artıyor

Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu “Bu sonuçların ortaya konduğu araştırmamız esnasında seçimler yapılmış ancak henüz yeni hükümet netleşmemişti. Ama Türkiye’de gündem çok hızlı değişiyor. 2016 ikinci çeyreğe dönük yapılacak araştırmada iş dünyasının daha karamsar olacağını tahmin ediyoruz. Türkiye’de resmi rakamlara göre 3 milyonu aşkın işsiz var. Ancak bu sayı 5.5 milyonu aşıyor. Müthiş bir işsiz ordumuz var. İşveren de istediğim özelliklere sahip eleman bulamıyorum diyor. Buna çözüm bulunmazsa uçuruma gideriz” dedi.

Hatipoğlu’nun verdiği bilgiye göre ManpowerGroup’un 42 ülkedeki işverenlerle yaptığı araştırmaya göre 2016 ilk çeyrekte işe alım güveninin en güçlü olduğu ülkeler Hindistan, Tayvan, Japonya, Türkiye ve ABD olarak belirtiliyor. En zayıf ve tek olumsuz tahminler ise Brezilya, Finlandiya ve Fransa’dan geliyor.

Hatipoğlu dünyadaki işverenlerin yüzde 38’inin yetenekli işgücü bulmakta zorlandığını belirterek, Türkiye’de bu oranın yüzde 52 olduğunu söyledi.

Genç yeteneklere bakan yok

Reha Hatipoğlu, işverenlerin sadece yüzde 10’unun toplumun genelindeki yetenekleri keşfetmeye çalıştığını, şaşırtıcı şekilde sadece yüzde 3’ünün genç yeteneklere baktığını dile getirdi. Türkiye’deki yetenek açığı geçen yıla göre yüzde 11 gerilese de dünya ortalamasını oldukça üzerinde seyrediyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr