Amerikan basınına sızan Trump yönetiminin Sünni Arap ülkelerin İran’a karşı askeri ittifak kurması ve bu ittifakın İsrail’le işbirliğine gitmesine yönelik çalışmalarına İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’dan destek geldi. Almanya’nın Die Welt gazetesine konuşan Lieberman, İran’ı “ortak düşman” olarak göstererek İsrail’in Suudi Arabistan’a Ortadoğu’da NATO tipi ittifak kurulmasını teklif ettiğini duyurdu.

Riyad’a ‘ılımlı’ nitelemesi

“Ortadoğu’da tüm ılımlı güçlerin teröre karşı resmen ittifak, koalisyon kurmasının zamanı gelmiştir” diyen İsrailli şahin bakan, cihatçı hareketleri destekleyen Vahabi rejimi konumundaki Suudi krallığını ve müttefiki Körfez krallıklarını “ılımlı Sünni devletleri” diye niteledi. “Riyad kendisi için en büyük tehlikenin İsrail ya da siyonizm yahut Yahudiler değil İran olduğunu fark etti” diyen Lieberman, şöyle konuştu: “Bence ılımlı Arap devletlerinin hayatta kalmak için İsrail’in Araplara olduğundan çok daha fazla İsrail’e ihtiyacı var. Resmiyet kazanmamış, açıklanmamış bir ittifak yetmez.”

Gerçek bir koalisyonun görevleri olacağı uyarısı da yapan Lieberman, NATO’nun “bir saldırı veya saldırı tehdidine karşı üyelerini savunmaya ve bu amaçla, bir üyesine yapılacak saldırının tüm üyelerine yapılmış varsayılacağı ilkesine” dayandığını hatırlattı. İsrail’in güçlü bir ülke olduğunu, kendini koruyabileceğini ama Arap müttefiklerine de yardım edebileceğini dile getirdi. “Ne terörle savaşta ne de askeri tecrübede, teknolojide ve diğer bazı hassas alanlarda bizimle kıyaslanabilecek kapasiteleri var” dedi.

Lieberman, İsrail hükümetinin Filistin politikalarını eleştiren Avrupa ülkelerine de tepki gösterdi

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr