Mavi Marmara krizini geride bırakarak İsrail ile normalleşme sürecini başlatan Ankara, işbirliğini turizm, ticaret ve güvenlik ekseninde ilerletmek istiyor. Turizm Bakanı Nabi Avcı siyasi istişareleri başlatmak üzere bu amaçla şubat ayı başında düzenlenecek fuara katılmak üzere İsrail’e gidecek. Türkiye’nin bir diğer talebi de İsrail ile “işadamları, teknisyenler ve öğrenciler” gibi gruplara vize kolaylığının sağlanması. Ankara, hafta sonunda Kudüs’te kamyonla düzenlenen saldırıyı kınamazken normalleşme sürecinin bir parçası olan siyasi istişarelere hazırlanıyor.

Bu istişarelerde en kritik başlıklardan birini de güvenlik alanındaki işbirliği oluşturacak. Mavi Marmara öncesinde olduğu gibi iki ülkenin güvenlik ve istihbari konulardaki işbirliğinin de bu istişarelerle canlandırılması hedefleniyor.

Özellikle Suriye’deki krize ve Rusya’nın Suriye’deki pozisyonuna dikkat çeken kaynaklar, “İsrail ile kriz kuşağında komşu iki ülkeyiz” diyerek şu yorumu yaptı: “Onların ve bizim elimizdeki imkân ve kabiliyetler, bizim hissettiğimiz tehdit ve onların hissettiği tehdit farklılık gösterebilir. Ama her halükârda karşılıklı güvenlik algılarımızı mukayese etmemiz gerekecektir. Uyum içinde olan konularda birbirimizden istifade etmemiz söz konusu olabilir.”

Dışişleri kaynakları, iki ülke arasında işbirliği potansiyelinin en yüksek olduğu alanın ise -kriz döneminden bile olumsuz etkilenmeyen- ticaret olduğu görüşünde. Kaynaklara göre, atılması gereken adımların başında varolan Serbest Ticaret Anlaşması’nın güncellenmesi geliyor. Tarım ürünlerinin anlaşma kapsamına alınması da Ankara’nın hedefleri arasında yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr