Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme süreci hakkında konuşan Cohen, “Son aylarda diplomatik ilişkileri geliştirmek adına çok önemli ilerlemeler yaşandı. Müzakerelerin sonuçlanması için 22 Mayıs sonrasında yeni Türk hükümetini beklememiz gerekli. Yeni bir başbakan seçilecek, bakanlar da değişebilir, daha bilmiyoruz, bekleyip görmek lazım.

Öyle düşünüyorum ki sonuç elde etmek için en az iki kere daha bir araya gelinmesi lazım” ifadelerini kullandı. Anlaşmanın birçok maddeyi içereceğine değinen Cohen, “Mavi Marmara, özür dilenmesi meselesi, tazminatın miktarı gibi bir sürü konu var. Ama sanıyorum ki bizim açımızdan asıl belirleyici olacak olan Türkiye’nin Gazze’deki inşaat ve diğer projelere dahil oluş şekli, ikinci olarak da Hamas’la olan ilişkisi.

Bildiğiniz gibi Hamas Gazze bölgesini yönetiyor. Türkiye’nin Hamas ile el sıkışmasını ya da işbirliği yaptığını görmek istemiyoruz. Hamas İsrail’in en kötü düşmanıdır” dedi. Her gün Gazze’ye 800- 900 tane insani yardım kamyonun girdiğini söyleyen Cohen, ihtiyaç durumunda Türkiye’nin oynayacağı rol ile bu sayının artırılabileceğini savundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr