Başkent Madrid’de “Sol biziz" sloganıyla dün başlayan PSOE’nin 39. kongresinde Yürütme Kurulu Başkanı seçilen Cristina Narbona, artık PSOE’nin 'soldaymış gibi' yapmayacağını, gerçekten solda olacağını söyledi. PSOE, daha soldaki Podemos'a kaptırdığı milyonlarca oyunu geri almayı planlıyor.  Kongrede “sola dönüş” kararı, yeni yürütme kuruluyla da görünür hale geldi. 1035 delege tarafından seçilen partinin 49 kişilik parti yürütme kurulu soldaki isimlerden oluşuyor.  Yüzde 41’i kadınlardan oluşan yürütme kurulunda 29 erkek 21 kadın bulunuyor.

3 binden fazla ulusal ve uluslararası katılımcının olduğu kongrenin gündem maddeleri arasında kadın hakları, ekoloji mücadelesi ve Katalonya’nın bağımsızlık referandumu gibi konular da bulunuyor. Kongrenin bu akşam yapılacak kapanış etkinliği ilk kez parti üyelerine ve destekçilerine da açık olacak. Etkinliğe 8 bin kişinin katılması bekleniyor.

Kemer sıkma politikalarına, yolsuzluklara ve eşitsizliğe karşılık olarak 2011-2012 yılındaki toplumsal muhalefetin sonucunda ortaya çıkan Podemos, partileştiği 2014’ten bu yana İspanya siyasetindeki dengeleri değiştirmişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr