Geçen hafta sonu İstanbul Beyoğlu, önceki gün de Belçika’nın başkenti Brüksel’deki saldırılarıyla gündeme gelen IŞİD ile Türkiye örtülü bir savaş yapıyor. Türkiye, IŞİD’in her saldırısından sonra örgütün Suriye’deki mevzilerini ağır ateş altına alıyor. Azez bölgesinden doğuya doğru harekete geçen Türkmen ağırlıklı ÖSO’ya da top atışlarıyla destek sağlanıyor. Bölgede sürekli gerileyen IŞİD ise Türkiye’ye bombalı saldırılar, sınır kentlerine havan atışları ve Irak’ın Başika bölgesindeki Türk birliğine saldırarak karşılık veriyor.

IŞİD, Türkiye ile geçen yaz karşı karşıya geldi. Ardından çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Sultan Murad Tugayı’na sağlanan topçu desteği ile zaman zaman ÖSO grupları doğuya doğru ilerledi. Son haftalarda ise Türkiye’nin bu gruplara sağladığı topçu desteği sistematik hale geldi ve ılımlı muhalifler IŞİD’in kontrolündeki bölgede her hafta bir iki köyü ele geçirmeye başladı. Bu kapsamda Sultan Murad Tugayı geçtiğimiz günlerde Ahmediye ve Tel Battal köylerini IŞİD’den geri aldı.

Bu gelişmelerin üzerine Türkiye ile IŞİD arasında ilan edilmemiş bir çatışma başladı. Türk topçusunun muhaliflere sağladığı destek nedeniyle sürekli gerilemek zorunda kalan IŞİD özellikle Kilis’e Katyuşa Çok Namlulu Roketatar’la (ÇNRA) iki kere saldırdı. Türkiye bu saldırılarda atılan her rokete 10 roketle karşılık verdi. Bu gelişmelerle Türkiye ile IŞİD arasında ilan edilmemiş bir çatışma başladı.

 

Canlı bombalara sert tepki

Türkiye ayrıca Türkiye’deki turistik merkezlere canlı bomba eylemleriyle saldıran IŞİD’e yine aynı şekilde ağır karşılık verdi. İstanbul Sultanahmet’te turist kafilesine yapılan saldırının ardından Suriye sınırındaki Türk topçusu ve Irak’ın Başika bölgesinde bulunan Türk birliği IŞİD mevzilerini ağır ateş altına aldı. Benzer saldırı geçtiğimiz cumartesi günü Beyoğlu’nda gerçekleştirilen canlı bomba saldırısının ardından yinelendi. Bu sefer Türk topçusu Suriye sınırından örgüt mevzilerini hassas hedef gözeterek vurdu.

Türkiye’nin her eylem sonrası yaptıığı top atışları ve Azez bölgesindeki ılımlı muhalefete sistematik destek vermesi IŞİD’in de sistematik tepkiye yönelmesine neden oldu. IŞİD, top atışlarına karşılık olarak Başika’daki Türk birliğine sızma girişiminde bulundu. Yoğun olarak özel kuvvet birliklerinin bulunduğu bölgede sızma erken farkedildi ve top atışlarıyla püskürtüldü.

IŞİD’in Türkiye’de eylem yapmak için son girişimi sınırda meydana geldi. Üzerlerinde mühimmat bulunan 10 örgüt militanı Gaziantep bölgesinden sınırı geçerken yakalandı.

Suriye sınırındaki ve Başika’daki görevli askerlerden edinilen bilgiye göre örgütün Suriye’deki hareketliliği yakından izleniyor. Askeri kaynaklar, Türkiye’ye yönelik her saldırıya misliyle karşılık vermek için de birlikler teyakkuz durumunda tutuluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr