Irak'ın Kerkük kentinde IŞİD militanları, hafif silahlar, el bombaları ve RPG'lerle eş zamanlı saldırılara geçti. Saldırılara intihar bombacıları da katıldı.

ELEKTRİK SANTRALİNDE 16 CAN KAYBI

IŞİD'ın saldırı düzenlediği yerler arasında, bir İran şirketi tarafından inşa edilen elektrik santrali de bulunuyor. AFP, kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeybatısındaki Dibis ilçesindeki elektrik santraline yerel saatle 06.00'da gerçekleştirilen saldırıda en az 16 kişinin öldüğünü bildirdi.

AFP'ye konuşan Dibis Belediye Başkanı Abdullah Nureddin el Salihi, "Santrale saldıran üç intihar bombacısı, 12 Iraklı yönetici ve mühendisin yanı sıra dört İranlı teknisyeni öldürdü" dedi. Salihi, intihar bombacılarından birinin, üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirmeden vurulduğunu, diğer ikisinin ise kendilerini havaya uçurduğunu bildirdi.

AFP'ye bilgi veren polis, kendilerini havaya uçuran intihar saldırganları dahil 12 IŞİD'linin öldüğünü belirtti.

Reuters, bir otel ve camiye saklanan militanlarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğünü bildirdi. IŞİD'lilerin kreş ve vatandaşların evlerine girerek saklandığı da gelen bilgiler arasında.

CUMA NAMAZI KILINMAYACAK

Saldırılar sonucu sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte Sünni Vakfı camilerin kapatıldığını ve cuma namazı kılınmayacağını bildirdi. Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, "Zalim terör örgütü IŞİD'in ne zaman nasıl saldıracağı belli olmaz. Halkın güvenliğini sağlamak için bugün sokağa çıkılmaması önemlidir. Musul kadar Kerkük de önemli çünkü birçok etnik ve dini unsur birlikte yaşıyor" ifadelerini kullandı.

Şehir merkezi Polis Karakollar Müdürü Albay Adil Zeynelabidin, yaptığı açıklamada, Kerkük'te IŞİD'ın "uyuyan hücreleri"nin güvenlik güçlerine ait binalara ellerindeki hafif silahlarla saldırı düzenlediğini söyledi.

Zeynelabidin, Kerkük Emniyet Müdürlüğü, Polis Acil Müdahale Birimi, Kerkük Valiliği ve asayiş güçlerine ait binalara saldıran IŞİD militanlarına polis ve güvenlik güçlerince sert bir şekilde karşılık verildiğini ifade etti.

Kerkük'ün en az beş semtinde güvenlik güçlerine ait binalara saldıran IŞİD'ın "uyuyan hücreleri" arasında intihar eylemcilerinin de bulunduğunu aktaran Zeynelabidin, "Polis ve diğer güvenlik güçleri, gerekli tedbirleri aldı. Kent merkezinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kısa zamanda kent güvenliği tam olarak sağlanacaktır" diye konuştu.

Kerkük’te IŞİD üyesi iki intihar eylemcisi eski emniyet binasını ele geçirdi. Bunun üzerine güvenlik güçleriyle teröristler arasında çatışma çıktı.

Bölgedeki Rudaw muhabiri ise Kerkük Emniyet Müdürlüğü'ne giren iki IŞİD mensubu canlı bombanın öldürüldüğünü bildirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr