Gaziantep'in 10 bin nüfuslu ilçesi Karkamış'ın hemen karşısındaki Suriye'nin Halep kentine bağlı 25 bin nüfuslu Cerablus ilçesi, 2012 yılında iç savaşın başlamasından sonra Özgür Suriye Ordusu kontrolüne geçti. Cerablus, 2013 yılında İslami Cephe'ye geçti ve 2014 yılının ilk günlerinde şiddetli çatışmaların ardından IŞİD denetimine girdi. Cerablus'un IŞİD denetimine girmesinin ardından bu ülkeye açılan Karkamış Sınır Kapısı'nı giriş ve çıkışlara kapattı. Karkamış Sınır Kapısı'nda asılı Türk bayrağının 30 metre uzaklıktaki Cerablus Sınır Kapısı'nın bulunduğu alana da IŞİD kendi bayrağını astı.

Geçen yıl PYD'nin Telabyad'ı ele geçirmesinin ardından Cezire ile Afrin arasındaki kantonları birleştireceğini duyurmasıyla IŞİD, Cerablus'un etrafına hendekler kazdı, Türkiye sınırına yakın noktalara mayın döşedi. Bu arada zaman zaman PYD ile IŞİD arasında çıkan çatışmalarda mermiler sınırı aşınca Türkiye, angajman kuralları kapsamında misilleme hakkını kullandı. Cerablus'taki mevzilerin hedef alındığı top atışlarının ardından sınıra yaklaşamayan IŞİD militanları, Sınır Kapısı'na asılı olan bayrağını da değişemedi. Ancak, zamanla rüzgarın etkisiyle deforme olmasına rağmen IŞİD bayrağı, bulunduğu direkte parçalanmış şekliyle durmaya devam etti.

HAVANLI SALDIRI VE ASKERİ HAREKAT

IŞİD militanları son bir haftalık süreçte Cerablus'taki mevzilerinden Türkiye tarafına birbiri ardına havan atmaya başladı. Atılan havanların çoğunluğu Karkamış ilçe merkezi ve yakın noktalardaki mahallelerde boş arazilere düştü. Kimsenin yaralanmadığı bu saldırıların ardından sınırda konuşlu birlikler, havan mermilerinin atıldığı bölgeleri Fırtına obüsleriyle ateş altına aldı.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Türk Silahlı Kuvvetleri dün sabah 04.00'te, koalisyon ülkelerinin hava kuvvetlerinin desteğiyle Suriye'nin Cerablus kentinin IŞİD'den temizlenmesine yönelik askeri harekat başlattı. Sabah saatlerinden itibaren Cerablus'taki IŞİD hedefleri tank, obüs, çok namlulu roketatar ve savaş uçakları tarafından ateş altına alındı. Yoğun bombardımanın ardından öğle saatlerinde tankların da aralarında olduğu zırhlı birlikler sınırı aşarak Suriye tarafına geçti. Sınırı aşan zırhlı birliklere, üzerinde uçaksavar bulunan kamyonetlerdeki Özgür Suriye Ordusu mensuplarının da eşlik ettiği görüldü.

Sınırı aşan ve yakın noktadaki 10 civarında köyün denetimini ele geçiren ÖSO mensupları, akşam saatlerinde Cerablus ilçe merkezinin kontrolünü de sağladığını ilan etti. Cerablus'u ele geçiren IŞİD militanlarının gece, ilçeyi terk eden IŞİD militanlarının ev ve binalara yönelik olası bomba tuzaklamalarına karşı arama tarama çalışmasını sürdürdüğü bildirildi.

BAZI KÖYLERDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Cerablus ilçe merkezi ile yakın noktadaki bazı köyleri ele geçiren ÖSO mensupları ile ilçeyi terk ettikten sonra batı ve güneydeki bazı noktalarda IŞİD militanları ile çatışmaya başladı. Gece süren çatışmalar sırasında 'lar aracılığıyla tespit edilen IŞİD'liler de topçu ateşi ve savaş uçaklarıyla ateş altına alındı.


Fotoğraf: Arşiv

IŞİD BAYRAĞI İNDİRİLDİ

Gece kontrolü ele geçiren ÖSO mensupları, ilçedeki arama çalışmalarının ardından ilk olarak Cerablus Sınır Kapısı'na gitti. ÖSO mensupları, 2 yılı aşkın süredir sınırdaki Türk bayrağına 30 metre mesafede olan parçalanmış şekildeki IŞİD bayrağını bulunduğu direkten sökerek attı. Sabah saatlerinde sınıra gidenler, Türk bayrağına yakın noktadaki IŞİD bayrağının yerinde olmadığını da gördü.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr