Tuğral, ODTÜ Kütüphanesinin altında yer alan mescitte örgütlenip IŞİD’e katıldığını duyuran ilk ODTÜ’lüydü. Aynı mescit, 2015 yılı sonunda ODTÜ’deki dini tandanslı oluşumlarla diğer öğrenciler arasında çıkan olaylara da konu olmuştu.

Çatışmada öldürüldü

BirGün gazetesinden Doğu Eroğlu'nun haberine göre, daha önce de hakkında yaşamını yitirdiği söylentileri çıkan Tuğral’ın, bağlı bulunduğu birlikle bir süredir çatışmalara katıldığı ve Ağustos ayının ilk günlerinde ketebesiyle, yani timiyle girdiği bir çatışmada öldürüldüğü teyit edildi. Tuğral Ailesine yakın kaynaklara göre, Tuğral’ın İslam Devletinde evlendiği eşi, bu bilgiyi Raşid Tuğral’ın ailesine de aktardı. Tuğral’ın naaşının, pek çok IŞİD militinanında olduğu gibi, Türkiye’ye gönderilmesi beklenmiyor.

Yüksek lisansını yarım bıraktı

Tuğral ve yakın çevresindeki başka isimleri IŞİD’e katılmaya ikna eden, ODTÜ Mescit Topluluğunun da çalışma yaptığı mescitte düzenlenen tefsir dersleri olmuştu. ODTÜ Fizik Bölümündeki son yılında Selefi düşünceyle yakınlaşan Tuğral, Finlandiya’da yüksek lisans yaptığı Jyväskylä Üniversitesinde de bu fikirlerini açıkça ifade etmiş, Finlandiya polisi tarafından uyarılmıştı. Dönem arası tatilinde ailesini ziyaret için Ankara’ya gelen Tuğral, Ocak 2015’te Urfa üzerinden Suriye’ye giriş yapmış ve IŞİD saflarına katılmıştı. Mescitteki faaliyetler, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının düzenlediği 26 sanıklı iddianameye de girmişti. İddianamede mescitle bağlantılı iki kişinin örgütlere eleman temininde bulunduğu aktarılıyor.

ODTÜ’den toplamda 4 cihatçı

Ancak Tuğral ve arkadaşı Kocaöz dışında birinin kimliği kesinleşmiş, 2 cihatçının daha Suriye’de geçip radikal İslamcı silahlı örgütlere katıldığı biliniyor. ODTÜ’de öğrenim hayatını sürdürürken Suriye’deki cihatçı hareketlere katıldığı teyit edilen ilk kişi, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi, Suriye kökenli Tarık Karaca olmuştu. El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra’ya yakınlığıyla bilinen Islah Haber, Karaca’nın 21 Mart 2014’te, Suriye’de Ermeni ve Alevi nüfusun yoğun olduğu Keseb’e düzenlenen saldırı sırasında öldüğünü duyurmuştu. Karaca’nın bu saldırıda ortaklaşa hareket eden El Nusra, İslami Cephe, Ensar’uş Şam, Şam İslami Hareketi veya Bayır Bucak Türkmen Tugayı örgütlerinden birine mensup olduğu sanılıyor. ODTÜ’lü 4’üncü cihatçının duyurusuysa yine Raşid Tuğral tarafından yapılmıştı. Tuğral, Şubat 2016’da attığı bir tweet’te, kendisi ve yüzleri gizlenmiş iki şahsın bulunduğu bir fotoğrafı, “Üç ODTÜ’lü Raqqa’da bir araya geldi” ifadesiyle paylaşmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr