Türkiye ile ABD’nin Cerablus- Mare hattında Suriye sınırının IŞİD’e kapatılması yönündeki temaslar Azez bölgesi için sonuç vermeye başladı. Türkiye’nin karadan topçu, ABD’nin havadan desteğiyle Türkmenlerin yoğun olduğu muhalifler son dönemde IŞİD’den 20 köyü ele geçirdi. Muhalifler, geçen yaz IŞİD sızmaları nedeniyle çatışmaların yaşandığı Kilis’in Elbeyli ilçesi bölgesine kadar ilerleyerek sınır kapısının da bulunduğu kritik Çobanbey bölgesini kuşattı. Bölgedeki kaynaklar, desteğin sürmesi durumunda hızlı ilerleyişin de süreceğine dikkat çekiyor.

ABD’nin havadan savaş uçakları, Türkiye’nin karadan ağır top atışlarıyla desteklediği muhaliflerin yeni hedefi IŞİD açısından hem bölgesel mühimmat deposu olarak kullanılan hem de sınır kapısı bulunan Çobanbey kasabasını kuşattı. Bölge aynı zamanda geçen yaz IŞİD’in geçiş güzergâhında olması ve sonradan kapatılması nedeniyle çatışmanın çıktığı Dağ Hudut Karakolu’na yakın bir bölge olarak biliniyor. Muhaliflerin sınırdaki Türkmen köyü Ayaşe’ye kadar ilerledikleri önümüzdeki günlerde Çobanbey’in de alınmasının planlandığı öğrenildi. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Çobanbey’de kent konseyi oluşturulduğu, IŞİD’e yönelik kasaba içerisinden de tepkilerin arttığı savunuldu.

Türkiye ile ABD arasında Menbic merkezli süren pazarlıkların uzlaşmayla sonuçlanması durumunda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) şemsiyesi altında muhaliflerin Fırat’ın batısındaki bölgenin kontrolünü ele geçirmeyi hedefledikleri belirtiliyor.

Muhaliflerin IŞİD’e karşı yürüttüğü harekât kapsamında 100’ün üzerinde kayıp verdikleri, 200 savaşçının ise yaralandığı dile getirildi.

Kilis’e havan topu

Türkiye ve ABD’nin desteği ile muhaliflerin sınıra paralel olarak doğuya ilerlemesine IŞİD de Kilis’e saldırarak karşılık verdi. Gaziantep’in Oğuzeli ile Kilis’in Elbeyli ilçeleri arasındaki bölgede bulunan ve daha önce bir astsubayın şehit olduğu Dağ Hudut Karakolu’nun bulunduğu bölgeye Suriye’deki IŞİD mevzilerinden bir top ve 2 havan mermisi atıldı. 1 askerin hafif yaralandığı saldırı sonrası ateş açılan IŞİD mevzilerine Fırtına obüsleriyle karşılık verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr