Ankara’nın tampon bölge projesinin köşe taşı olan Azez ve Mare kasabalarını almak isteyen IŞİD’e Azez’deki Ankara destekli silahlı gruplar karşı saldırı düzenledi ama başarısızlığa uğradı. IŞİD’in karşı saldırıyı intihar saldırısıyla durdurmasının ardından çatışmalar tekrar şiddetlendi.

Azez-Mare hattından kaçanların bir kısmı Türkiye’nin açılmayan sınırlarına yığılırken, diğerleri de Kürtlerin Afrin kantonuna sığınıyordu. Ancak PYD’nin Afrin’den Azez ve Mare’ye uzanan yolları kapatmasıyla BM’ye göre Mare ve Şeyh İsa kasabalarında 7 bin sivil mahsur kaldı. Bu arada Ankara destekli silahlı gruplar da Halep’teki Kürt mahallesinde Şeyh Maksud’u şiddetli top ateşine tuttuğundan, “PYD’nin misillemesi mi” yorumları yapılıyor.

‘Yavru aslanlar’ öldürüldü

Dün PYD’ni askeri kanadı YPG’nin son 36 saatte Rakka’nın kuzeybatısında 12 köyü aldığı ve Takba barajına yöneldiğini duyuran Gözlemevi’ne göre 24 Mayıs’tan beri öldürülen 79 IŞİD’ciden 24’ü “Halifenin yavru aslanları” birliğinden çocuk savaşçılardı. IŞİD keskin nişancılar ve patlayıcı yüklü araçları da kullanırken Irak güçleri 100 militandan 75’ini öldürdüklerinden söz etti.

Rusya: Türkiye Irak’tan çekilsin

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceki gün ABD’li mevkidaşı John Kerry ile Türkiye’nin Suriye sınırını ele almasının ardından Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığının da “hukuksuz” ve “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Lavrov, Başika’daki Türk askerlerine atıfla “Türkiye’nin Irak’taki hukuksuzluğu sona erdirmesini talep ediyoruz. Bize göre Türklerin bu kabul edilemez tavrı Batılı partnerlerimizin dikkatini hak ediyor” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr