Haberdar'dar İlhan Tanır'ın haberine göre Wall Street Journal’de önceki gün yayınlanan ve IŞİD’in hüküm sürdüğü topraklara para gidiş-geliş yollarının çoğunun Türkiye’den geçtiğini saptayan haberden sonra, bugün de İngiliz gazetesi the Telegraph’de yayınlanan başka bir inceleme yazısı, IŞİD’in bomba yapımında kullandığı malzemelerin çoğunun Türkiye ile olan sınırından getirildiğini ortaya koyuyor.

Habere göre IŞİD, eskisine nisbeten daha sofistike bombalar üretiyor ve bunların parçalarını dünyanın birçok ülkesinden alsa da, Türkiye üzerinden sınırlarına sokuyor.

Louisa Loveluck’ın yaptığı ve Conflict Armament Research (CAR) kurumunun yaptığı bir incelemeye dayanan habere göre IŞİD, sivil ihtiyaç için kullanılabilecek birçok malzemeyi ABD ve Japonya da dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden temin ediyor ve Türkiye’den kendi topraklarına sokuyor.

 Irak ve Suriye’nin yakınlarında CAR’ın 2 yıl süren araştırmasının sonuçlarına göre, IŞİD, yarı-fabrikalaşmış düzeyde ve daha önce görülmemiş hızda patlayıcı imal edebilme kapasitesine ulaşmış durumda. IED olarak da adlandırılan patlayıcılar, IŞİD’in arsenalinde en çok başvurulan patlayıcılardan olduğu kaydediliyor.

 Araştırmaya göre dünya çevresindeki 20 ülke ve 51 şirketten tedarik edilen malzemelerin içinde uzaktan kumanda bombalar için Nokia 105 en favori telefon olarak IŞİD’in talep listesinde. IŞİD’in bomba yaptığı malzemelerin çoğu pazarda satıma açık. Yine araştırmaya göre ‘’kimyasal malzemeler, gübreler, kablolar vey elektronik malzemeler Ankara’nın sözlerine rağmen Türkiye’den IŞİD topraklarına sokuluyor’’


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr