Türkiye ile ABD, Azez bölgesindeki muhaliflerin desteklenmesi ve Türkiye sınırındaki bölgenin IŞİD’den temizlenmesi konusunda uzlaşmıştı. Bu uzlaşmanın ardından Türkmenlerin Sultan Murad Tugayı ve diğer gruplar doğuya doğru hareketlendi. Muhalifler, ABD’nin havadan etkili desteği, Türkiye’nin de Kilis bölgesinden yoğun topçu desteğinin ardından bir haftada 20 köyü IŞİD’den aldı. Cerablus-Mare hattının önemli noktası olarak bilinen Türkmen kasabası Çobanbey’in muhalifler tarafından alınmasının ardından IŞİD’in bölgedeki militanlarını takviye ettiği öğrenildi. Karşı saldırıya geçen IŞİD, 10 Nisan’da bomba yüklü 8 araçla yaptığı saldırının ardından Çobanbey’i 3 gün sonra geri aldı. Aynı günlerde Çobanbey çevresindeki diğer köyleri de geri alan IŞİD hız kesmedi. Çobanbey’deki çatışmalar sırasında Kilis kent merkezine de IŞİD’in fırlattığı roketler düşmeye başladı.

Azez yolu açıldı

IŞİD Çobanbey’i geri almasının ardından batıya doğru ilerlemesini sürdürdü. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgilere göre, önceki gece çok sert çatışmalar yaşandı. Bu çatışmalarda muhalifler çok kayıp verdi ve geri çekildi. İlerleyişini sürdüren IŞİD için Azez yolunun da açıldığı dile getiriliyor. ABD uçaklarının havadan, Türk topçusunun da karadan ağır bombardımanı ile IŞİD’in ilerleyişi durdurulmaya çalışılıyor. IŞİD’in Azez’e yaklaşması durumunda Türkiye’nin daha da sert tepki verebileceği değerlendiriliyor.

Öte yandan, Fetih Ordusu mensupları, dün öğle saatlerinde Türkiye sınırındaki Baragat ve İğde köylerini geri aldıklarını açıkladı.

Koalisyon IŞİD’i vurdu

Kilis’in Arpakesmez köyünün karşısında bulunan Suriye’nin Savran, Soran, Havar ve Kefre köylerini elinde bulunduran IŞİD ile muhalif grupların oluşturduğu Fetih Ordusu arasındaki çatışmalar aralıklarla devam ediyor. IŞİD mevzileri dün sabah saat 06.30 sıralarında koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından vuruldu. Sabah saatlerinden itibaren yoğunlaşan bombardıman ve çatışma sırasında yaralanan ÖSO mensubu 23 kişi, Kilis Devlet Hastanesi’ne getirilerek tedaviye alındı. ÖSO ile IŞİD militanları arasında çatışmaların sürdüğü bölge, geçen aylarda Suriye rejiminin Halep kırsalına yönelik başlattığı operasyon sırasında evlerini terk ederek sınıra gelen binlerce Suriyelinin barındığı Suca kampına birkaç kilometre uzaklıkta. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine Suca kampında tedirginlik yaşayan çok sayıda Suriyelinin kamptan ayrılarak 8 kilometre uzaklıktaki ÖSO denetimindeki Azez’e gittikleri belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr