Avrupa’da kol gezen cihatçı saldırıları bu kez AB’yi kalbinden vurdu. 13 Kasım’da Paris’te 130 kişinin öldüğü koordineli saldırılar sonrası 12 Ocak’taki Sultanahmet, 19 Mart’taki İstiklal saldırısının ardından sıra “AB’nin başkentine” geldi. Tüm AB kurumlarının yanısıra NATO’nun merkezinin de bulunduğu Belçika’nın başkenti Brüksel, dün artarda üç patlamayla şoka girdi. Zaventem Uluslararası Havalimanı’nda iki ve Maalbeek’teki metro durağında bir patlama meydana geldi.

Havaalanında American Airlines’ın konturları ve apron yakınında meydana gelen patlamada en az 14 kişi öldü, 92 kişi yaralandı. Metro trenindeki patlamada en az 20 kişi öldü ve 17’si çok ağır, 23’ü ciddi biçimde olmak üzere 106 kişi yaralandı. Saldırıyı üstlenen IŞİD Almanya’yı da tehdit etti.

Türk semtinde bomba

Savcılık, havaalanı kameralarında üç saldırganın görüntülerini yakaladı. Üçlü taksiyle gelip patlayıcı yüklü çantalarını el arabalarına koydu. Siyah giyinip eldiven takan ikisinin bombalarının patladığı, beyaz giyimli üçüncünün ise bombayı patlatmayıp kaçtığı ve arandığı açıklandı. Üçüncü bomba kontrollü biçimde patlatıldı. Brüksel çapındaki operasyonlarda basılan Türk mahallesi Schaerbeek’te çivili bomba, kimyasal silah malzemesi ve IŞİD bayrağı bulundu, gözaltılar yapıldı.

‘Korktuğumuz oldu’

Terör tehdidi alarmı en üst düzey olan dörde çıkarılırken, 3 günlük yas ilan edildi. Başbakan Charles Michel “Korktuğumuz başımıza geldi. Ülkemiz için kara bir gün” dedi.

‘İkisi patlattı, biri aranıyor'

Havaalanı kameraları, saldırganları çantalarını patlatırken görüntüledi (üstte). İkisinin eldivenlerine bomba tetikleyici kamufle ettiği sanılıyor. Sağdaki üçüncü zanlı aranıyor. Rusya daha önce Kafkasya kökenli üç zanlı için uyarı yaptığını açıkladı.

AKP'li Tayyar'dan saldırı sonrası itiraf gibi açıklama

Brüksel'deki bombalı saldırıları IŞİD üstlendi

Saldırıların ardından Brüksel Meydanı'nda lanet ve barış mesajları

Brüksel'de havalimanındaki patlamaların ardından dehşet görüntüleri- FOTO GALERİ

Belçika'da üç gün ulusal yas ilan edildi

Avrupa'da üst düzey terör alarmı

Dünya Brüksel'den gelen bu fotoğrafları konuşuyor

Abdeslam’In intikamı mı?

Kasımdaki Paris saldırılarının hayatta kalan tek faili Saleh Abdeslam cuma günü Brüksel’de yakalanmıştı. Dünkü Brüksel saldırılarının, buna misilleme olduğu, uyuyan hücrelerin harekete geçtiği belirtildi. Belçika basını istihbarat servisinin “intikam saldırısı” kanısına vardığını yazarken, bazı güvenlik uzmanları Abdeslam’ın tutuklanmasının yarattığı panikle suç ortaklarının saldırı planlarını öne çekmiş olabileceğine dikkat çekti. Haftasonunda sorgulanan Abdeslam “yeni saldırı hazırlığı” itirafında bulunmuş, İçişleri Bakanı Jan Jambon da “teröristlerin intikam saldırısı” ihtimaline karşı alarm durumuna geçtiklerini açıklamıştı.

Kan gölünde paramparça

Zaventem’de yere yakın seviyede patlayıcı yüklü çantaların infilakısebebiyle kurbanların ya bacakları koptu ya da bacaklarından yaralandılar.

‘Arapça bağırdılar’

Patlamaların dumanı dinince, kan gölü içinde yatan ölü ve yaralılar belirdi. Güvenlik görevlisi Alphonse Lyoura, “Bir adam Arapça sözler bağırdı ve sonra dev bir patlama duydum. İki dakika sonra bir patlama daha oldu” dedi. Elleri kanlar içinde bir halde 6-7 yaralıya yardım ettiğini anlatan Lyoura “Yerde kan içinde yatan ve hareket etmeyen insanlar gördüm. Bir sürü insanın kol ve bacakları kopmuştu” dedi.

‘Bir çocuğu kurtardım’

Cenevre’den Brüksel’e henüz ulaşmış olan Fransız Jean-Pierre Lebeau da çok sayıda yaralı gördüğünü, insanların yüzlerinde şok ifadesi olduğunu ve ortalığın barut koktuğunu anlattı. Havalimanı çalışanı bir kadın “İlk patlamayı duyduğumda bir çocuğu kollarıma alıp kontuara sakladım, sonra bir polise teslim ettim” dedi.

Zaventem’de görüntülenen çok uzun boylu yaralının da BC Telenet Oostende basketbol takımının eski pivotu Sebastien Bellin olduğu öğrenildi. Bellin’in yoğun bakımda olduğu açıklandı.

THY pilotu Brüksel'deki patlamayı anlattı: Kule kimseye ulaşamıyor

Dünya şimdi ‘Ben Brüksel’im’ diyor

Brüksel’de yapılan bombalı saldırılar sosyal medyada gündem oldu. Belçika’da “ikwilhelpen” (Yardım etmek istiyorum) Twitter’da en çok paylaşılan hashtag olurken birçok kullanıcı #bruxelles, #prayforbrussels (Brüksel için dua et), #jesuisbruxelles (Ben Brüksel’im), #tousensemble (Hep Beraber) hashtag’lerini kullanarak Brüksel’le dayanışma mesajları paylaştı. “Je Suis Bruxelles” (Ben Brüksel’im) ile Fransa’da geçen yıl ocak ayında hiciv dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen saldırının ardından düzenlenen protestoların ortak sloganı olan “Je Suis Charlie”ye (Ben Charlie’yim) atıfta bulunuldu.

En çok paylaşılan tweetler’den birinde, Fransa’nın bayrağının, Belçika bayrağına sarılarak teselli ettiği Le Monde gazetesinin ünlü çizeri Jean Plantu imzalı bir karikatür bulunuyor. Çok paylaşılan bir başka karikatürde, Brüksel’in simgelerinden ‘İşeyen Çocuk Heykeli’ ağlarken görülüyor. Bir diğer tweet’te Belçika’nın ünlü çizgi roman kahramanı Tenten ve köpeği ağlarken resmedilirken üzerinde “Belçika çocuklarına ağlıyor” yazısı bulunuyor. Siyah bant çekilmiş bir Belçika bayrağının yer aldığı bir tweette ise, Belçika’nın ‘düşman kardeşleri’ Flamanlara ve Valonlara hitaben “Flaman ya da Valon fark etmez, hepinizi seviyoruz” mesajı dikkat çekiyor.

Öte yandan Paris’teki Eyfel Kulesi Belçika bayrağının renkleri siyah, sarı ve kırmızı renkler ile aydınlatıladı.

Başkonsoloslar teröre karşı yürüdü

Taksim’de 4 kişinin ölümü, 39 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı saldırının ardından dün de patlama yerine çok sayıda ziyaretçi gelerek karanfil bıraktı. Taksim’deki ve Brüksel’deki terör saldırısına karşı dün ABD İstanbul Başkonsolosu Charles Frederick Hunter ve İsrail Başkonsolosu Shai Shai Shabtai Cohen’in yanı sıra 17 ülkenin konsolos ve yardımcıları İstiklal Caddesi’nde yürüyerek karanfil bıraktı. İsrail Başkonsolosu Shai Shai Shabtai Cohen ölen vatandaşları için iki mum yaktı. İsrailli Başkonsolos ayrıca saygı duruşunda da bulundu. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, PM üyeleri Kadir Gökmen Öğüt, Ali Özgündüz, Çetin Soysal, Canan Kaftancıoğlu, CHP Beyoğlu İlçe Başkanı Bekir Özcan ve çok sayıda partili ellerindeki karanfili patlamanın gerçekleştiği yere bıraktı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr