Doların hafta başında çıktığı 2.97 lira seviyesinden önceki gün 2.8850’ye kadar inmesinde İran’ın etkili olduğu kulislerde konuşulmaya devam ediliyor.

İran’ın ambargo nedeniyle bloke edilen ancak ocakta yapılan anlaşmayla serbest bırakılan ve yaklaşık 100 milyar lira olduğu hesaplanan parasının bir kısmını Türkiye’ye getirmeye başladığı iddia ediliyor. Edinilen bilgilere göre İran, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde bloke halde duran parayı uluslararası ticarette kullanabilmek için Türkiye’ye getirmeye başladı.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, bu ülkelerdeki bankalara paranın bir kısmıyla Türk Lirası almaları için emir veren İran kurumlarının TL almadaki amacı ise rezerv yönetimi. Kurumların petrol fiyatı düşerken değer kazanma olasılığı olan gelişmekte olan ülke paralarına yatırım yapma stratejisinin olduğu konuşuluyor. Söz konusu para girişinin Birleşik Arap Emirlikleri, Malezya ve Çin’de bulunan bankalardan Türkiye’deki 2’si yabancı 5 ayrı muhabir bankadan alınan TL ile gerçekleştiği de iddialar arasında. Böylece para da Türk Lirası olarak bu 5 bankaya park etmiş oluyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr