İran Ulusal doğalgaz Şirketi (NIGC)  sözcüsü Majid Boujarzadeh, Türkiye ile İran'ın ilişkilerinin kardeşlik düzeyinde  devam ettiğini belirterek, "Mühendislik departmanımız altyapıya ilişkin  çalışmalarını yürütüyor ve Türkiye'ye gönderdiğimiz doğalgaz miktarını arttırmak  yönünde adımlar atıyoruz." dedi.

Boujarzadeh, 23. Dünya Enerji Kongresi'nde Türkiye ve İran'ın enerji  ilişkilerini muhabirine değerlendirdi.

İran'ın uluslararası yaptırımların kaldırılmasından önce de Türkiye  ile iyi ilişkilere sahip olduğunu hatırlatan Boujarzadeh, "Yaptırımların  kaldırılmasıyla ilişkilerimizin daha da iyi düzeye geleceğini umuyoruz. İran'ın  çok fazla doğalgaz rezervi var. Şu anda Türkiye'ye günlük 30 milyon metreküp gaz  gönderiyoruz. Zaten Türkiye ile kardeşlik düzeyinde olan ilişkilerimiz var. İran  hükümeti Türkiye'ye gönderdiği doğalgaz miktarını arttırma kararı aldı." diye  konuştu.

Boujarzadeh, yakın zamanda Türkiye'ye gönderilen gaz miktarını  artırmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Mühendislik departmanımız altyapıya  ilişkin çalışmalarını yürütüyor ve bu yönde adımlar atıyoruz. Artış miktarı  Türkiye'nin isteği çerçevesinde şekillenecek. Eğer bir istek olursa, biz hazır  olacağız. Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı var ve bizde de fazlaca doğalgaz var."  ifadelerini kullandı.

İran'ın sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satışı ve üretimi için de  çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Boujarzadeh, "Türkiye, İran'da  kuracağımız  LNG tesislerine yatırım yapabilir. Türkiye'ye bu konuda birçok fırsat sunmaya  hazırız." dedi.

Boujarzadeh, Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye, İran gazını Avrupa'ya taşıyabilir. Ayrıca Rusya'dan aldığı  gazı Yunanistan üzerinden Avrupa'ya da gönderebilir. Bu fazlaca kazanç sağlamak  için güzel bir fırsat. Aynı zamanda Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu'ya gaz tedariği  sağlamak için de güçlü bir geleceği sahip. Türkiye'nin İran gazını Avrupa'ya  aktarması değerlendirdiğimiz bir seçenek."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr