Yaklaşık 54 milyon 915 bin seçmenin oy kullanabileceği seçimlerde, 290 sandalyeli parlamento üyeleri ve eş zamanlı olarak 88 üyesi bulunan Uzmanlar Meclisi'nin yeni üyeleri belirlenmiş olacak.

Milletvekili seçimleri için 4 bin 844 aday yarışıyor. Seçim yarışı ağırlıklı olarak ülkedeki muhafazakâr, reformcu ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetini destekleyen ve 'ılımlı' olarak kendilerini adlandıran adaylar arasında geçiyor. Bazı seçim bölgelerinde reformcu ve ılımlı adaylar ortak liste halinde seçimlere katılmıştır.

Eş zamanlı olarak yapılan 5'inci dönem Uzmanlar Meclisi (Hubregan) seçimleri için 161 aday yarışıyor. Uzmanlar Meclisi üyeleri, ana görev olarak ülke liderinin halefini seçme ve gerektiğinde lideri denetlemekle yükümlüler.

Uzmanlar Meclisi seçimleri adayları arasında Cumhurbaşkanı Ruhani ve ülkenin etkin siyasi şahsiyetlerinden eski cumhurbaşkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani de bulunuyor.

 İran seçimlerinde süre uzatıldı

İran genel seçiminde oy kullanma süresi 2 saat uzatıldı. Devlet televizyonundan yapılan açıklamada, “seçmenlerin sandık başına akın etmesi sebebiyle oluşan yoğunluğu dikkate alan yetkililerin, sandıkların yerel saatle 18.00 yerine 20.00'de kapanmasına karar verdiği” duyuruldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr