İran’ın dış ve iç politikası hakkında bolca konuşulduğuna dikkat çeken Saccadpur, “Öncelikle İran’ın hangi bölgede yer aldığına dikkat çekmek gerekir. Bu bölge çok huzursuz ve tehlikeli, istikrarsızlığı büyük ölçüde dünyadaki genel duruma olumsuz etki yapıyor. Bu yüzden İran’ın bölge ülkeleriyle ilişkilerine bakmak çok önemli” dedi.

‘BÖLGEDEKİ TERÖR ULUSLARARASI’

Ortadoğu bölgesinin daha önce hiçbir zaman bu kadar çatışma yaşamadığını ve insanların ölmediğini kaydeden İranlı yetkili, teröristlerin Finlandiya’dan Orta Asya’ya çok farklı ülkelerden bölgeye akın ettiğini, bölgedeki terörün uluslararası nitelik taşıdığını, bölgede yıkım, şiddet ve cinayet ideolojisinin hüküm sürdüğünü söyledi.

“Ve biz bugün bu bölgede yaşıyor ve tüm bu sorunlarla, yeni jeopolitik değişimlerle karşılaşıyoruz” diyen Saccadpur, değişimlerin üç yönde olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Öncelikler, aktif oyuncu sayısı artıyor. Daha önce hiçbir zaman bu kadar ülke bölgesel olaylara dahil olmamıştı. Üstelik her birinin kendi yeni rolü var. Bu oyuncular kimler? Dış, daha doğrusu bölgedeki gidişata etki yapan bölgesel üstü oyuncular var. Aralarından en güçlüsü ABD. Diğer bölgesel üstü oyuncular İngiltere, Fransa ve Almanya, Amerikalılardan farklı bir politika izliyor.

'SUUDİ ARABİSTAN BASİRETSİZ, TÜRKİYE SİYASİ KRİZLE BOĞUŞUYOR'

İkinci grubu oluşturan bölge ülkeleri 3 alt gruba ayrılabilir, Arap ülkeleri, İran ve Türkiye. Arap ülkeleri arasında 4 ülke önemli role sahipti, ama bugün 3’ü sahneyi terk etti, bunlar Suriye, Irak ve Mısır. Sadece Suudi Arabistan kaldı. Ama Suudi Arabistan’ın bölgedeki politikası basiret ve sağduyuya sahip değil. 10 yıl önce tüm komşularıyla gerginlikleri kaldırmaya çalışan Türkiye bugün ağır siyasi krizle boğuşuyor. Nedeni, Suriye’deki çatışmaya müdahalesi oldu. Ayrıca, bazı ülkelerin ve terör örgütlerinin kötü düşünülmüş ulusal aşiret ve ulus ötesi politikasına dayanan klanizm gibi faktörler de bölgedeki stratejik durumu karmaşık hale getiriyor. Bu noktada IŞİD gibi hem bölgesel ötesi hem de bölgesel olan oyuncuya işaret edilebilir.”

‘İRAN, OLMADAN HİÇBİR KRİZ ÇÖZÜLMÜYOR’

Tüm bu çok kutupluluğa ve istikrarsızlığa rağmen İran’ın, bölgenin en güçlü ve etkili oyuncusu olarak öne çıktığını kaydeden Saccadpur, şöyle konuştu:

“İran hiç şüphesiz bölgedeki olayları etkileyen kilit bir ülke. İran olmadan bölgedeki hiçbir kriz çözülmüyor. Ama İran’ı farklı kılan öncelikle iç istikrar ve güvenliğidir. Son seçimler, ülkedeki iktidar değişikliğinin, diğer ülkelerden farklı olarak tamamen sakin, doğal ve anayasaya uygun, şiddetsiz, çatışmasız geçtiğini gösteriyor. Bu seçimler, İran’ın gücüne güç kattı. İran’ın dış politikasının temelinde bağımsız kimlik, iç istikrar ve güvenlik, bağımsız dış politika karışımı yatıyor.”

‘İRAN VE RUSYA İŞBİRLİĞİ, SURİYE’DEKİ GİDİŞATI DEĞİŞTİRDİ’

Rusya’nın bölgedeki kriz ve çatışmaların çözümüne katkısını değerlendiren İranlı diplomat, Rusya’nın bölgede başarılı olmasının büyük ölçüde bölgenin en büyük ve en güçlü oyuncusu olan İran’la sahip olduğu stratejik ortaklığa bağlı olduğunu vurguladı. Saccadpur, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin yeni sayfası açıldı. Bu işbirliği azami ölçüde açık ve ulusal kimlik ile bağımsızlığı koruma ilkelerine dayanıyor, bölgedeki durumu iyiye değiştirecek güçte. Örneğin, İran ve Rusya arasındaki işbirliği Suriye’deki gidişatı değiştirdi. Ancak bu İran ve Rusya’nın kendi bağımsız duruşlarından vazgeçtiği anlamına gelmez. Görüş ve eylem birliği, bölgedeki durumu değiştirdi. Hatta tüm dünyanın beklentisi, sadece Rusya ve İran’ın Ortadoğu’daki durumu normalleştirebileceği yönünde.”

‘SURİYE HÜKÜMETİNE KARŞI SİLAHLI MÜCADELE YÜRÜTEN HERKES TERÖRİST’

Suriye’de hangi grupların terörist olarak gösterilebileceği konusunda İran ve Rusya’nın görüşlerine de değinen İranlı yetkili, şunu söyledi:

“İran için, Suriye’nin meşru hükümetine karşı silahlı mücadele yürüten herkes terörist. Ama Suriye’de teröre karşı mücadeleye yönelik Rusya ve İran arasında fikirbirliği var. Siyasi koordinasyonun yanı sıra, büyük verimle çalışan Bağdat merkezli bilgi merkezi kapsamında ülkelerimiz arasında uygulamalı işbirliği var. Muhtemelen Suriye’nin geleceğine ilişkin yaklaşımlarda belirsizlik var. Ama İran’ın bu konudaki duruşu net, Suriye’nin geleceğine Suriye halkı karar vermeli.”

(Kaynak: Sputnik)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr