Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hisham El Alawi, Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat ziyareti sırasında Türk askerlerinin Başika’dan en kısa sürede çekilmesinde anlaşıldığını ve bunun Musul’da 3 ayda tamamlanması beklenen IŞİD’e yönelik operasyonun hemen ardından gerçekleşeceğini belirtirken, Şengal’e (Sincar) yönelik Türkiye’nin tezlerine karşı çıktı. Büyükelçi, Şengal’i Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile birlikte temizleyeceklerini belirterek, “Irak makamları Türkiye’nin Irak topraklarında bir operasyon yapmasına karşı” mesajı verdi. Türkiye’nin bu bölgede Ezidilerle birlikte bazı PKK’lilere Irak hükümetinin maddi destek sağladığı iddialarına ise büyükelçi, bunun Irak hükümetinin sorumluluğu olduğunu belirterek “Onların PKK’li olduğuna yönelik kanıt göremiyorum” dedi. El Alawi, Başika’dan Türk askerinin çekilmesi için bir yol haritasının oluşmadığını ancak bunu en kısa sürede duymayı umduklarını vurguladı. Yıldırım’ın, Cumhurbaşkanına bu konuda danışacağını açıkladı. El Alawi, çekilmeye dair sürecin nasıl olacağının önümüzdeki günlerde ele alınacağını ve işbirliği önerilerinin de çekilmeden sonra değerlendirileceğini belirtti.

Karşıyız

Irak topraklarından Türkiye’ye yönelik bir tehdide izin vermeyeceklerini söyleyen Büyükelçi, Türkiye’nin Sincar’a bir operasyon düzenlemesine de karşı olduklarını belirtti. Büyükelçi, “Topraklarımızdan terör örgütlerinin komşularımızı tehdit oluşturmasına izin vermeyiz. Bu Irak Anayasası’na da aykırı. Merkezi hükümet, IKBY ile Sincar’da istikrar sağlamak için birlikte çalışacaktır. Türkiye’nin Irak topraklarında bir operasyon yapmasına karşıyız” dedi.

Ziyaret kaçak

Binali Yıldırım’ın heyetinde Savunma ve Sağlık Bakanı’nın yer almasının kendileri için süpriz olduğunu belirten Büyükelçi, Fikri Işık ve Recep Akdağ’ın Başika’yı ziyareti için de Türkiye’den açıklama beklediklerini söyledi. Büyükelçi şöyle konuştu: “O ziyaret programda yer almıyordu. Yıldırım’ın basın toplantısında bir ziyaret yapıldığını duyunca şaşırdık. Türkiye tarafından yapılan açıklamada, Yıldırım’ın peşmerge birliklerini ziyaret ederken kamptakilerden orayı da ziyaret etmesi için bir telefon aldığı belirtildi. O bu talebi gerçekleştirmedi ama ziyareti Savunma ve Sağlık bakanlarının yapmasını istedi. ‘Konunun hassasiyeti dikkate alındığında Irak hükümetine danışmadan ziyaret edilmesinin akıllıca olmadığını düşünüyoruz. Eğer dendiği gibiyse (çekilme hazırlıkları için ise), o zaman bunu kamuoyuna duyurmamak daha akıllıca olurdu. Türk yetkililerden daha net açıklama bekliyoruz. Eğer ziyaretin amacı çekilme hazırlıklarıyla, biz buna karşı çıkmazdık.”

Başika için IŞİD ve PKK şartı

Büyükelçi, IŞİD’e karşı sürdürülen Musul operasyonunun tamamlanmasının, Türkiye’nin buradaki birliklerini çekmesi için nihai tarih olduğunu belirtirken Savunma Bakanı Fikri Işık “Başika Kampı’nın amacı öncelikle DAEŞ’ın (IŞİD) bölgeden tamamen temizlenmesi, arkasından da bölgede hiçbir terör örgütünün barınmaması için, başta PKK/ PYD olmak üzere, burada gerekli çalışmaların yapılması. Bütün bölge terör örgütlerinden arındırıldıktan sonra Türk tarafı ile Irak tarafı Başika Kampı konusunu tekrar oturacak ve değerlendirecek. Bu konuda Türkiye’nin de hiçbir ön yargısı yok, Irak’ın da bu noktada hiçbir şekilde endişesinin, tereddüdünün olmaması gerekiyor” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr